NSS potvrdil Aholdu rekordní pokutu od obchodní inspekce

20.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 20. prosince (ČTK) - Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil pokutu milion korun, kterou Česká obchodní inspekce uložila v roce 2005 společnosti Ahold, provozovateli prodejen Albert a Hypernova, za řadu prohřešků při prodeji a špatné informování zákazníků o cenách. Pokuta byla v době uložení rekordně vysoká. Řekla to mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Pokutu obchodní inspekce vyměřila po sérii 30 kontrol v supermarketech v řadě českých měst, které se uskutečnily od ledna do března 2005. Ahold například špatně účtoval kontrolní nákupy, některé výrobky měly nesprávnou hmotnost. "U některých výrobků společnost uváděla dvojsmyslné a nepravdivé informace o jejich vlastnostech, neuváděla informace o způsobu použití, výrobci a dovozci," popsala Dostálová.

Další pochybení spočívalo v tom, že na některých výrobcích Ahold neuváděl cenu. Lidé museli v prodejně vyhledat čtečku čárových kódů a zboží k ní přiložit, aby zjistili, kolik stojí. Takový způsob informování o cenách není v tomto případě přiměřený, uvedla předsedkyně senátu NSS Miluše Došková.

Ahold s pokutou nesouhlasil a bránil se proti ní u soudu. Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost společnosti, a spor tak skončil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK