Švejnar: ČR by měla lákat vyspělé investice a zvyšovat vzdělanost

20.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Česká ekonomika, která může být v příštích letech ohrožena zpomalením světového hospodářství, vnějšími šoky v podobě dramatického nárůstu cen surovin či zvyšující se konkurencí, by se měla těmto rizikům bránit přilákáním zahraničních investic do vyspělých technologií a zvýšením vzdělanosti pracovní síly. ČTK to v rozhovoru řekl kandidát na prezidenta Jan Švejnar.

"Česká ekonomika si v posledních pěti sedmi letech vede nadmíru dobře," uvedl ekonom Švejnar s tím, že obavy má do budoucna. Světová ekonomika podle něj přechází do fáze zpomalení, mohou přijít také ekonomické výkyvy v souvislosti například se zvýšením cen surovin či zemědělských produktů. U konce prý také není takzvaná hypoteční krize, která překvapila finanční trhy nedávno v USA a přelila se do celého světa. "Nikdo si není jistý, do jaké míry jsme ji odkryli a známe její velikost," varoval.

Zahraniční investice a kapitál, které jsou jedním z tahounů tuzemského hospodářství, jsou podle něj stále méně stabilní. Švejnar upozornil na nutnost zajištění investic s vyspělými technologiemi na úkor montoven, které budou zřejmě zemi opouštět. "Výzvou do budoucna je, jak si udržet příliv zahraničního kapitálu v poměru k jeho odlivu, a že to bude ten kapitál, který bude zvyšovat blahobyt společnosti," podotkl.

Země potřebuje podle Švejnara ve střednědobém horizontu lidský kapitál, tedy vzdělání, schopnosti, zkušenosti. Bude prý třeba vytvořit vzdělávací a výzkumné instituce a prostředí takové, které vychová dostatek vysoce kvalitních odborníků v kterémkoli oboru. Bude muset být celkově vyšší vzdělanost v jednotlivých demografických skupinách obyvatelstva, předestřel Švejnar svou vizi moderní ekonomiky.

"Zatím v tomto ohledu zaostáváme. Spojené státy jsou výspou, kde se vzdělává čím dál vyšší procento lidí. Obrovský důraz na vzdělání na nejlepších institucích na světě dává ale třeba i Čína," připomněl.

Schodky v rozpočtech České republiky jsou podle Švejnara problémem. "Situace není kritická, ale toto je období, kdy by se mělo dosáhnout vyrovnanosti rozpočtu," upozornil. Reformu veřejných financí nynější vlády považuje za krok správným směrem. Problém vidí v sociální oblasti, kde například při snížení daňové zátěže jsou výhody vyšší pro silnější příjmové skupiny než pro ty střední a nižší. "Zde nevidím silný ekonomický důvod, proč by to tak mělo být," poznamenal.

Takovýto postup může podle něj ze společenského a sociálního hlediska vyvolat napětí, které vyústí v nedostatek podpory pro další reformní kroky. Zásadní reformu je přitom podle něj třeba udělat ve zdravotnictví a v penzijním systému. V důchodové reformě nemá Švejnar jediný model, který by silně preferoval. Důležité je prý mít systém, který dobře podporuje staré lidi a není tak nákladný.

Nyní velká část lidí dostává zajištění, které ale není dostatečné. Zvýšit by se tak měl věk odchodu do důchodu, dodal soupeř Václava Klause v únorové prezidentské volbě. Systém by měl mít tři pilíře, státní, soukromý povinný a dobrovolný, ale na přesném modelu Švejnar nebazíruje. "Důležitější je celospolečenská shoda," uzavřel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK