ČEZ zvýšil odhad zisku za letošek na 42,6 mld. Kč

20.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Energetická společnost ČEZ zvýšila odhad čistého konsolidovaného zisku za letošní rok na 42,6 miliardy korun z předešlých 41,4 miliardy Kč. Vedení firmy čeká, že v příštím roce zisk vyšplhá na 46,6 miliardy Kč. Na tiskové konferenci po jednání dozorčí rady to dnes řekl generální ředitel firmy Martin Roman.

"Podařilo se nám ušetřit více na provozních výdajích a zpřesnili jsme výši odhadu nevyfakturované elektřiny," shrnul Roman hlavní důvody pro změnu odhadu čistého zisku.

V příštím roce bude mít vliv na zlepšování hospodaření ČEZ plánované zvýšení výroby v jaderných elektrárnách a s tím spojený vyšší prodej elektřiny, nárůst velkoobchodních cen elektřiny a nižší daňové zatížení.

Firma dnes rovněž schválila novou dividendovou politiku. Výplatní poměr vzroste na 50 až 60 z čistého zisku bez mimořádných vlivů z dosavadních 40 až 50 procent. Ze zisku za loňský rok vyplatil ČEZ hrubou dividendu 20 korun; stát, který je dvoutřetinovým vlastníkem ČEZ, tak získal zhruba osm miliard.

Skupina ČEZ dosáhla za první tři čtvrtletí letošního roku čistého zisku 29,7 miliardy korun, což je meziroční nárůst téměř o 35 procent. ČEZ je tak za devět měsíců ziskovější než za celý loňský rok, kdy vydělal 28,8 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK