ČEZ koupí sedm procent maďarské MOL

20.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Energetická společnost ČEZ koupí sedmiprocentní balík akcií maďarské ropné a plynárenské firmy MOL. Obě firmy dnes rovněž podepsaly dohodu o založení společného podniku, který se zaměří na budování plynových elektráren. Na tiskové konferenci to dnes řekl generální ředitel ČEZ Martin Roman. Dva úvodní projekty si vyžádají investice zhruba 1,4 miliardy eur.

Na nákup akciového podílu v MOL vynaloží ČEZ na počátku roku 2008 po odečtení obdržené opční prémie zhruba 560 milionů eur.

ČEZ i MOL budou mít v nově založeném společném podniku shodný poloviční podíl na základním kapitálu, hlasovacích právech a na rozhodování a řízení. Prvními projekty aliance bude výstavba dvou elektráren na zemní plyn s kombinovanou výrobou elektřiny a plynu o výkonu 800 megawattů v rafinerii skupiny MOL v Bratislavě a v Maďarsku v rafinérii Dufi - Százhalombatta.

MOL do společného podniku vloží své současné elektrárny a související infrastrukturu. Obě elektrárny by měly být uvedeny do provozu v letech 2013 či 2014. Aliance rovněž modernizuje tepelnou elektrárnu v bratislavské rafinerii a rozšíří její výkon na 160 megawattů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK