Pražská burza za nízkých obchodů vyrostla o 0,66 procenta

20.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Pražská burza dnes při nízké obchodní aktivitě rostla. Výkonem vynikly akcie firem CME a Pegas, které patří k nejlepším zřídka. Nejvíce obchodované byly akcie energetické skupiny ČEZ, která oznámila zvýšení ziskovosti a společné plány s maďarskou firmou MOL až po zavření burzy. Hlavní index PX si polepšil o 0,66 procenta na 1794,6 bodu.

Celkové obchody s akciemi spadly před nadcházejícím předvánočním víkendem o více než dvě miliardy korun a dostaly se pod letošní průměr na 2,8 miliardy korun. Akcie ČEZ po kolísavém obchodování přidaly 1,32 procenta na 1384 korun při objemu 1,3 miliardy korun. ČEZ zvýšil odhad letošního konsolidovaného zisku na 42,6 miliardy korun a oznámil plán odvádět více na dividendách než doposud, nově zhruba 50 až 60 procent zisku. Letos ČEZ, jehož zhruba dvoutřetinovým vlastníkem je stát, vyplácel rekordních 20 Kč na akcii.

ČEZ také koupí sedmiprocentní balík akcií ropné a plynárenské firmy MOL. Obě společnosti dnes rovněž podepsaly dohodu o založení společného podniku, který se zaměří na budování plynových elektráren.

Akcie textilní firmy Pegas Nonwovens si polepšily o 2,66 procenta na 733,5 koruny. Pegas zvýšila základní kapitál své dcery Pegas NW z pěti milionů Kč na 550 milionů Kč. Vrátí se jí tak zpět investice, kterou vložila do své osmé výrobní linky. Tu má na starost právě Pegas NW, peníze do výstavby šly ale z rozpočtu Pegasu Nonwovens.

Cena akcií mediální skupiny CME, jejíž součástí je i televize Nova, stoupla o 2,67 procenta na 2074 korun. Dvouprocentní růst ještě vykázaly akcie farmaceutické firmy Zentiva, které uzavřely na ceně 990,5 koruny. Na nové minimum 43,85 koruny naopak po ztrátě 1,31 procenta klesly akcie autobazaru AAA Auto.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 2,790 miliardy Kč

- dluhopisy 11,898 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 1,1 milionů Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK