Druhý letošní případ BSE se vyskytl v Ústeckém kraji

20.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 20. prosince (ČTK) - Veterináři zaznamenali druhý letošní případ BSE. Vyskytl se v Ústeckém kraji u uhynulé téměř deset let staré krávy, která ale původně pocházela z Karlovarského kraje. Podle odborníků se pravděpodobně nakazila ze zahraniční masokostní moučky, a to ještě v době, kdy se v České republice BSE nevyšetřovalo a ještě nebyla přijata přísná veterinární opatření jako v současnosti. Dnes o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Podle televize Nova se nákaza vyskytla ve Fojtovicích na Teplicku. Kráva se chorobou údajně mohla nakazit i před několika lety. Veterináři se nyní zaměří na původní chov na Karlovarsku, kde budou hledat vrstevníky uhynulého kusu.

Kráva byla vyšetřena ve středu rychlými testy ve Státním veterinárním ústavu v Praze a vzorek byl ještě odeslán k potvrzení do Státního veterinárního ústavu v Jihlavě. Definitivní výsledek by měl být znám zhruba v polovině příštího týdne, podle Dubna však veterináři nepředpokládají, že by byl odlišný od výsledku z Prahy. Jelikož šlo o krávu tak starou, neměl by počet vrstevnic, které bude z diagnostických důvodů nutné utratit, přesáhnout 30 kusů.

Počet výskytu nových případů onemocnění se v České republice snižuje, podobně jako v ostatních členských zemích Evropské unie. Podle veterinářů je to díky přísným veterinárním opatřením - zákazu krmení hospodářských zvířat masokostními moučkami a odstraňování rizikového materiálu z těl jatečných zvířat po porážce.

V České republice bylo od počátku roku 2001 do konce letošního listopadu vyšetřeno 1,194.743 kusů skotu, pozitivních případů bylo 27. V loňském roce byly tři případy, v roce 2005 jich bylo nejvíce, celkem osm a letos pouze dva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK