Americké akcie ve čtvrtek vzrostly

21.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. prosince (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek vzrostly, nahoru je táhly emise technologických firem. Na náladu na trhu měla silný vliv příznivá výsledková zpráva softwarové společnosti Oracle, která tak zastínila obavy ze ztrát ve finančním sektoru.

Index Dow Jones se zvýšil o 38,37 bodu na 13.245,64 bodu, tedy o 0,29 procenta. Index technologického trhu Nasdaq pak díky Oracle vyskočil o 1,53 procenta na 2640,86 bodu, když si 39,85 bodu připsal. S blížícími se svátky byla aktivita na trhu ale slabá.

Oracle, druhý největší výrobce softwaru na světě, zvýšil čtvrtletní zisk díky solidnímu odbytu svých programů. Zároveň si předpověděl vyšší tržby, než se dosud odhadovalo.

Na širším trhu ale byly přesto znát obavy z dalších ztrát v bankovním sektoru a mezi pojišťovnami. Přispěl k tomu i index bankovní aktivity, který sestavuje pobočka centrální banky ve Filadelfii a který za prosinec klesl nejníže za více než čtyři roky.

Na devizovém trhu stoupl kurz japonského jenu za předpokladu, že krize hypotečního trhu ve Spojených státech ještě nemá to nejhorší za sebou. Obavy zesílila investiční banka Bear Stearns, která vykázala první čtvrtletní ztrátu ve své historii. Na trh dolehl i pokles regionálního indexu aktivity ve zpracovatelském průmyslu.

Dolar klesl o 0,3 procenta na 113,05 JPY a kurz eura se vůči jenu snížil o 0,7 procenta na 161,90 JPY. Evropská měna oslabila i vůči dolaru, a to o 0,4 procenta na 1,4319 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK