Japonské akcie stouply díky růstu na Wall Street

21.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes stouply, protože investoři kupovali emise TDK a dalších technologických firem, které v posledních dnech šly dolů. Přispěl k tomu čtvrteční zájem o akcie hi-tech společností na newyorské Wall Street. Index Nikkei se zvýšil o 1,5 procenta na rovných 15.257 bodů; za celý týden přesto o 1,7 procenta klesl.

Výrobce elektronických komponentů TDK posílil o 4,6 procenta a indexu Nikkei nejvíce přispěl k růstu. Kladně se v indexu projevila i emise výrobce čipových zařízení Tokyo Electron.

Akcie Hitachi výrazně vzrostly díky zprávám z tisku, že se podnik chystá prodat menšinový podíl ve své ztrátové výrobě pevných disků. Kupujícím údajně bude americký investiční fond Silver Lake.

Analytici ale namítají, že za dnešním nárůstem byly ryze technické faktory. Aktivita obchodování byla průměrná.

Dolar v Asii klesal pod vlivem zprávy, že další velká investiční banka z USA přijme kapitálovou injekci. Podle listu Wall Street Journal chce singapurský státní investor Temasek Holdings nalít do banky Merrill Lynch & Co až pět miliard dolarů. Byl by to další případ, kdy do západní banky přišly peníze od bohatých státních fondů.

Dolar se držel kolem 113,05 JPY, kde byl v době čtvrtečního závěru na devizovém trhu v USA. Kurz eura se v Tokiu zvýšil o 0,3 procenta na 1,4360 USD. Zobchodovaný objem byl nízký, protože se v západních ekonomikách blíží Vánoce a v Japonsku bude prodloužený třídenní víkend, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK