EU ruší poradny pro malé a střední podniky, připravuje však nové

21.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - S posledním dnem letošního roku ukončí činnost všechna poradenská střediska EU pro malé a střední podnikatele, známá pod označením Euro Info Center (EIC). V Česku se to týká sedmi center v Praze, Plzni, Mostě, Liberci, Pardubicích, Brně a Ostravě. Podnikatelé však o informace z unie nepřijdou. Začátkem února představí Brusel novou síť poradenských středisek. Jejich součástí budou i nynější česká centra. V tiskové zprávě to dnes sdělilo Centrum pro regionální rozvoj.

"Celá bývalá síť EIC, včetně sedmi českých poboček, se plynule zapojuje do činnosti nové sítě," řekla ČTK ředitelka EIC Praha Marie Pavlů. Během ledna budou všechny pobočky sítě dále otevřeny a budou se připravovat na změnu.

Počátkem února má být v Bruselu představena nová síť poradenských center, která bude součástí Rámcového programu pro konkurenceschopnost a inovace. Poskytovat bude nejen informace, které mohly podniky získávat od EIC, ale také o nových technologiích a inovacích, které doposud poskytovala jiná síť pod názvem Innovation Relay Center (IRC). Smyslem propojení obou sítí má být vytvoření jednoduchého evropského systému pro podporu podnikání a inovací.

Střediska EIC poskytují informace například o jednotném vnitřním trhu či o podnikatelském prostředí v EU. Dokážou poradit také s výběrem obchodního partnera nebo zajistit styk s evropskými institucemi. Na 300 poradenských center existuje 20 let ve 42 zemích.

Pro podnikatele představovala informačních střediska významný zdroj informací. Podle průzkumu České obchodní kanceláře z prosince 2006 se jich s konkrétním dotazem na EIC obrátilo 32 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK