MMF: Krize hypotečního trhu v USA zbrzdí i evropskou ekonomiku

21.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 21. prosince (ČTK) - Krize amerického trhu s hypotékami pro méně spolehlivé klienty narušila stabilitu světových financí a hospodářský růst v Evropě a Spojených státech se následkem toho zpomalí. V rozhovoru pro francouzské vysílání rozhlasové stanice RTL to dnes uvedl ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn.

"Dopady, které se dají změřit, zejména v MMF, jsou významné. Růst se zpomalí," řekl Strauss-Kahn. Zpomalení růstu v USA a Evropě ale podle něj zatím není rozsáhlé a nemusí dopadnout katastroficky. Prvek nejistoty ve světové ekonomice podle Strausse-Kahna přetrvává.

MMF minulý týden pochválil koordinované kroky centrálních bank velkých ekonomik ve snaze řešit světovou krizi úvěrů. Za situace, kdy si banky nechtějí půjčovat peníze navzájem, daly centrální banky k dispozici bankovním systémům nové prostředky. Fond připomněl, že měnová politika musí zůstat flexibilní, napsala agentura Reuters.

Světová ekonomika podle předpovědi MMF z poloviny října vykáže v letošním roce růst hrubého domácího produktu o 5,2 procenta, příští rok se ale tempo sníží na 4,8 procenta. Fond tak zhoršil svou předchozí prognózu, kdy předpokládal, že růst HDP se udrží na 5,2 procenta i příští rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK