Na Štědrý den pojedou vlaky jako v neděli, večer provoz utichne

21.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Na Štědrý den pojedou vlaky podle nedělního jízdního řádu, mezi 18:00 a 19:00 se pak provoz na většině regionálních a některých dálkových tratích zastaví zcela a na železnici nastane "Tichá noc". Vlaky budou odpočívat i následující den brzy ráno, během dopoledne začne opět platit nedělní řád. Informoval o tom mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Poznámku o tom, že nevyjedou na Štědrý večer, mají v jízdním řádu téměř všechny regionální vlaky. "Týká se to spojů v celé České republice, nepojede ani řada vnitrostátních rychlíků či vlaků InterCity," řekl Kubala. Utichne i provoz pendolin mezi Prahou a Ostravou, poslední souprava vyrazí na Moravu v 15:23. Bez omezení pojedou pouze mezinárodní rychlíky a vlaky EuroNight.

Naopak před svátky kvůli mimořádnému náporu cestujících dráhy přidávají posilové vagony k desítkám dálkových spojů; na některé trasy navíc vypravují mimořádné vlaky. Nejvíce vlaků, 43, prodlouží dráhy právě dnes, kdy se na svátky domů vracejí tisíce lidí. Delší vlaky pojedou z Prahy především na Slovensko, na Moravu a také do jižních Čech.

Přesto někteří cestující budou muset změnit cestovní plány a vybrat si jiný spoj nebo jízdu odložit na sobotu. Některé spoje, především z Prahy do Ostravy a na Slovensko, jsou totiž již několik dní zcela vyprodány. Na nádražích, především na pražském hlavním, se také tvoří dlouhé fronty u pokladen a místo vánočního klidu zde panuje nervózní atmosféra.

Po několika vánočních dnech, kdy se provoz vlaků omezí na nutné minimum, se ruch na železnici vrátí již 26. prosince, kdy se část vánočních cestovatelů vrací do práce. Dráhy proto posílí vlaky v opačném směru než dnes, především z regionů do Prahy. Podobné manévry, i když v menším měřítku, zažívají železničáři i cestující například před Velikonocemi či Dušičkami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK