Veterináři izolovali 25 krav ohrožených posledním případem BSE

21.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Fojtovice (Teplicko) 21. prosince (ČTK) - Veterináři už izolovali všech 25 krav, které jsou potomky nebo vrstevnicemi krávy, u níž odborníci zjistili druhý letošní případ BSE, tzv. nemoci šílených krav. Petr Pilous z Krajské veterinární správy v Ústí nad Labem dnes ČTK řekl, že nákazu musí ještě potvrdit Národní referenční laboratoř. Pokud se tak stane, pošlou veterináři krávy na porážku.

Skupina izolovaných zvířat je velmi malá, protože uhynulá kráva byla již stará. Na fojtovické farmě je 23 izolovaných krav, jedna je na Lounsku a poslední na Jindřichohradecku. Vyjádření fojtovické farmy se ČTK získat nepodařilo. Pilous dodal, že například krávy, které s uhynulým kusem byly ve stejném stádu, žádné riziko nepředstavují. BSE se totiž šíří pouze potravou, nikoli ze zvířete na zvíře.

Počet výskytu nových případů onemocnění se v České republice snižuje, podobně jako v ostatních členských zemích Evropské unie. Podle veterinářů je to díky přísným veterinárním opatřením - zákazu krmení hospodářských zvířat masokostními moučkami a odstraňování rizikového materiálu z těl jatečných zvířat po porážce.

V České republice bylo od počátku roku 2001 do konce letošního listopadu vyšetřeno 1,194.743 kusů skotu, pozitivních případů bylo 27. V loňském roce byly tři případy, v roce 2005 jich bylo nejvíce, celkem osm, a letos pouze dva. Poslední případ je prvním výskytem nemoci v Ústeckém kraji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK