EU dá na přeshraniční spolupráci ČR se sousedy přes 19 mld. Kč

21.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 21. prosince (zpravodaj ČTK) - Téměř tři čtvrti miliardy eur (zhruba 19,62 miliardy korun) dá Evropská unie České republice a regionům s ní sousedícím na operační programy týkající se přeshraniční spolupráce v letech 2007 až 2013. Nejvyšší částka z evropských fondů je určena na spolupráci ČR s Polskem, která činí 219,4 milionu eur (zhruba 5,8 miliardy korun). Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila Evropská komise. Peníze budou mimo jiné určené na zlepšování dopravní dostupnosti a životního prostředí a k podpoře cestovního ruchu.

Na spolupráci regionů v ČR a Saska zamíří 207,4 milionu eur (asi 5,5 miliardy korun), na přeshraniční programy zahrnující ČR a Bavorsko je určeno 115,5 milionu eur (asi 3,05 miliardy Kč). Celkem 107,4 milionu eur (asi 2,84 miliardy korun) poputuje na projekty týkající se ČR a Rakouska, nejmenší částku, 92,7 milionu eur (asi 2,45 miliardy korun), dá unie na spolupráci regionů sousedících na hranici ČR a Slovenska.

"Bude se jednat zejména o investiční akce. V případě Plzeňského kraje a Bavorska je to zejména o cestovním ruchu," řekl ČTK Zbyněk Prokop ze zastoupení Plzeňského kraje při EU v Bruselu. Peníze se tak použijí na budování nových a obnovu starých turistických stezek a informačního systému, například panelů s údaji o okolí daného místa a regionu.

Podle Prokopa se také například předpokládá vytvoření jistého geograficko-informačního systému Bavorska a Plzeňského kraje, který by například používal jednotné mapové podklady. "Se vstupem do Schengenu se také předpokládá, že peníze použijí na sblížení či propojení obcí, které jsou třeba pět kilometrů od sebe a dříve mezi nimi byla hranice," podotkl Prokop. ČR se stala stejně jako osm dalších států zejména ze střední a východní Evropy členem schengenského prostoru bez hraničních kontrol v noci na dnešek.

Evropská komise v prosinci schválila téměř tři desítky programů týkající se celé unie, největší sumu získají na společné projekty Bulhaři a Rumuni (224,5 milionu eur, asi 5,94 miliardy korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK