Akcie ČEZ na burze spadly o 5,4 pct

21.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Akcie energetické společnosti ČEZ se dnes nečekaně staly největším propadákem na pražské burze, když ztratily výrazných 5,35 procenta na 1310 korun. ČEZ zvýšil odhad letošního zisku i výplaty dividend na nové rekordy a objasnil společné plány s maďarskou ropnou a plynárenskou firmou MOL. Pražská burza hlavně kvůli ČEZ jako jediná v Evropě oslabovala. Index trhu PX přišel o 1,43 procenta na 1769 bodů. Výsledky převzala ČTK z burzy.

"Za dnešní ochotou k vybírání zisků může stát jednak dočasné pozastavení zpětného odkupu vlastních akcií a někteří investoři jsou také možná zklamáni tím, že ČEZ prozatím více nepokročil v jednáních o převzetí Mostecké uhelné," uvedl makléř firmy Patria Direct Vladimír Vávra. "Investoři negativně vyhodnotili transakci s MOL," míní zase analytička firmy Atlantik finanční trhy Tereza Jalůvková

Akciím ČEZ tak ani nepomohlo zvýšení cílové ceny na 1521 korun za kus od analytiků investiční banky Bear Stearns. Akcií ČEZ změnilo majitele za výjimečných 3,4 miliardy korun. Celkové obchody se všemi akciemi tak vysoko překonaly letošní průměr a stouply na 5,7 miliardy korun z minule nízkých 2,8 miliardy korun.

ČEZ navýšil odhad čistého konsolidovaného zisku na 42,6 miliardy korun z předešlých 41,4 miliardy. ČEZ bude na dividendách nově odvádět 50 až 60 procent čistého zisku místo dosavadních 40 až 50 procent. Dividenda by tak měla podle odhadů překonat 30 Kč na akcii, letos to bylo rekordních 20 Kč.

ČEZ také koupí sedmiprocentní balík akcií ropné a plynárenské firmy MOL. Obě společnosti rovněž podepsaly dohodu o založení společného podniku, který se zaměří na budování plynových elektráren. V plánu koupit Mosteckou uhelnou ovšem ČEZ nijak nepokročil.

Investoři aktivně obchodovali ještě s bankovními emisemi. Zatímco akcie rakouské Erste vyrostly o 1,53 procenta na 1264 korun, cenné papíry Komerční banky šly dolů o 0,62 procenta na 4186 korun.

Objemy obchodů:

- akcie 5,703 miliardy Kč

- dluhopisy 0,559 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 16,1 milionu Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK