Od ledna zdraží energie, voda i nájmy

26.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. prosince (ČTK) - Lidé vydají od příštího roku měsíčně až o stovky korun více na pravidelných platbách. Zdraží totiž energie, voda či regulované nájemné, a v některých městech i hromadná doprava či svoz odpadu. Další výdaje přinese plánované zdražování potravin a jiného zboží a služeb. Poskytovatelé služeb zdůvodňují růst cen většinou zvýšením daně z přidané hodnoty z pěti na devět procent, zdražováním energií a inflací.

Plošně, téměř o deset procent, se od Nového roku zvýší domácnostem cena elektřiny. Například pražské domácnosti, které proud využívají pro běžnou spotřebu, vydají ročně v průměru o 360 až 700 korun více než letos. Zákazníkům, kteří navíc spotřebovávají elektřinu k vytápění, se náklady zvýší zhruba o 1500 až 2000 korun ročně.

O něco mírněji porostou ceny plynu. V Plzeňském kraji zaplatí v novém roce za zemní plyn o 7,7 procenta více. Lidé využívající plyn na topení, k ohřevu teplé vody a na vaření zaplatí oproti současným cenám o 134 korun měsíčně více. Plyn podraží nejvíce domácnostem na severu Moravy. Zákazníci Severomoravské plynárenské zaplatí od ledna o 8,9 procenta více. Naopak nejmenší nárůst, o 5,9 procenta, čeká zákazníky Jihomoravské plynárenské.

Další položkou, která více zatíží rodinné rozpočty, je teplo z centrálních zdrojů. Třeba průměrná domácnost v aglomeraci Pardubic a Chrudimi ve třípokojovém bytě by měla příští rok zaplatit za teplo asi o 90 korun měsíčně více.

Další významnou položkou ve výdajích domácností bude nájemné, které se po letech regulace postupně každý rok zvyšuje. Třeba v Moravskoslezském kraji využily prakticky všechny radnice možnost zvýšit nájemné v bytech s regulovaným nájmem, většinou jde o navýšení plateb zhruba o 20 procent. Například v Karviné vzroste měsíční nájem za metr čtvereční bytu první kategorie o 23 procent na 23,21 koruny. Průměrný byt o rozloze 60 metrů čtverečních přijde od ledna o 259 korun měsíčně dráž.

Pozadu nezůstane ani vodné a stočné. Zřejmě největší zdražení kvůli novému zavedení pevné platby za odběr pocítí odběratelé s malou spotřebou na Královéhradecku. Nižší zdražení, kolem 14 procent, čeká velké odběratele, například velké panelové domy vedené jako jedno odběrní místo. U rodinného domku se čtyřmi lidmi platba naroste asi o 1740 korun.

Odlišná situace panuje u svozu komunálního odpadu. V Ústeckém kraji města svoz odpadu většinou nezdražují a například obyvatele Děčína nebude stát v příštím roce ani korunu. Děčín bude veškeré náklady za likvidaci odpadů, asi 36 milionů korun ročně, hradit z rozpočtu.

Naopak lounská radnice zdraží v příštím roce poplatek za svoz a likvidaci odpadu v průměru o 8,4 procenta. Cena za vyvezení nejběžnější nádoby o obsahu 110 litrů jedenkrát týdně tak vzroste o 120 korun na 1660 korun ročně. V Plzeňském kraji stoupnou ceny za svoz a likvidaci odpadu zhruba o pět procent. Je to dáno růstem cen za jeho deponování na skládku.

Zvýšení cen ohlásili na příští rok také mnozí provozovatelé městské hromadné dopravy. Výjimkou jsou například České Budějovice, kde dopravce cenu zvedl už v září.

Poměrně razantně zdraží jízdné v pražské MHD. Za základní přestupní jízdenku lidé dají 26 místo současných 20 korun. Cena nepřestupního lísku vzroste ze 14 na 18 korun. Za roční kupon lidé zaplatí 4750 korun, což je o 600 Kč více než nyní. Měsíční kupon podraží o 110 na 550 korun a čtvrtletní na 1480 z 1260 korun. Zdraží i zlevněné kupony pro děti, studenty a důchodce.

Růst cen se promítne v příštím roce v inflaci, která se podle odhadů odborníků dostane na pět až šest procent. Nejméně o tolik by však většině zaměstnanců měly vzrůst mzdy, pravděpodobně i o něco více. "Průměrným domácnostem by se tak životní úroveň neměla změnit, chudším mírně klesne, naopak lidé s vyššími příjmy si mírně polepší," očekává analytik firmy Cyrrus Marek Hatlapatka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK