Podnikatelé se připravují na daňové změny

26.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. prosince (ČTK) - Podnikatelé jsou ve vyhlídkách pro příští rok poměrně optimističtí. Vítají především novelu živnostenského zákona, která zjednoduší podnikání a omezí byrokracii. Obávají se hlavně nedostatku pracovní síly. Musejí se připravit na řadu daňových změn, ať už jde o změny fyzického zdanění, odpisů a daňové uznatelnosti či zavedení ekologické daně.

Rok 2008 nebude špatný, lepší než ten letošní ale pravděpodobně také nebude, alespoň z hlediska ekonomického, řekl ČTK prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. "Přestože nepůjde o takový boom, na který jsme v posledních letech snadno přivykli, je jisté, že v trendu pozitivního vývoje pokračovat budeme," dodal.

Pro firmy se schopnými, pracovitými a vzdělanými zaměstnanci bude vývoj pozitivní rozhodně, uvedl viceprezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Naopak podniky s průměrným personálem budou podle něj postupně upadat, nezávisle na kvalitě výrobku a jejich současném postavení.

České firmy příští rok podle Drábka ještě palčivěji pocítí nedostatek zaměstnanců, což bude hlavní brzdou jejich dalšího rozvoje. Podniky ale stále budou investovat do svých provozů, budou hledat další cesty k růstu produkce, rozvoji exportu, ke zvyšování obratu. Nastavený trend růstu bude pokračovat, jen ne takovým tempem jako letos, podotkl. "Posilující koruna, nízká míra nezaměstnanosti, rostoucí úrokové sazby, příliš rychlé sjednocování standardů a norem s EU, ekologické 'obtěžování', směřující k ukvapeným nařízením," popsal hrozící negativní trendy Havlíček.

S Novým rokem přichází řada úprav ovlivňujících podnikatelské prostředí, změn je za poslední roky v jednom termínu skutečně nejvíc, míní Drábek. Poprvé vůbec, tedy od ledna 1993, se upravuje dolní sazba DPH, což především pro obchodníky znamená přecenit všechno zboží, nutnost upravit účetní software a podobně.

"Velmi dobrá zpráva je, že nám odpadly nic neřešící registrační pokladny, živnostníkům pak minimální daň. Oproti tomu ale máme v roce 2008 jiné zdanění, nemůžeme si dávat do výdajů sociální a zdravotní pojištění, což nás trápí," upozornil předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda. Zmínil se také o snížení daní u právnických osob a první tři dny neplacení nemocenské. Od toho si slibujeme vyčištění systému od "údajných marodů", poznamenal. Vedle toho se od příštího roku významně mění legislativa konkurzního řízení a živnostenský zákon, doplnil Drábek.

Podnikatelé vstupují do roku 2008 s vyššími úrokovými sazbami bank, což znamená menší dostupnost úvěrů a možný pokles investic, připomněl předseda Unie malých a středních podniků David Šeich. Úrokové sazby se možná dál zvýší, a to kvůli inflaci, která pravděpodobně zůstane na vyšší úrovni. Vedle změn v DPH to způsobí vysoké ceny ropy a energií. Na druhou stranu budou podle něj méně dostupné úvěry vyrovnávat peníze z evropských fondů.

Situace se podle Drábka s novým rokem zlepší v úpravě živnostenského zákona, státní správa se prý bude přibližovat občanovi, otvírají se centra CzechPoint, zjednodušují se administrativní postupy. "Přesto nás trápí některé přetrvávající nedostatky podnikatelského prostředí, kterými jsou vysoké zdravotní a sociální pojištění, nedostatečné právní jistoty, množství administrativy a džungle daňových zákonů i další legislativy, v níž by se měl podnikatel orientovat a jíž by se měl řídit," posteskl si prezident komory.

Některé změny od roku 2008:

- snížení daně z příjmu právnických osob

- zvýšení snížené sazby DPH

- zrušení registračních pokladen

- zrušení minimální daně

- úprava placení nemocenské

- úprava zdanění

- nový insolvenční zákon

- zřejmě od července novela živnostenského zákona, která zjednodušuje podnikání

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK