Sony ukončí výrobu projekčních televizorů

27.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. prosince (ČTK) - Japonský elektronický gigant Sony ukončí výrobu projekčních televizorů. Stane se tak další firmou, která opustí tuto technologii, jež byla kdysi považována za slibnou konkurenci pro televizory s obrazovkou z tekutých krystalů (LCD) či plazmovou obrazovkou.

Společnost dnes uvedla, že v rámci televizorů s plochou obrazovkou zaměří své zdroje na technologie LCD a OLED (organická dioda emitující světlo). Nová technologie OLED se proti LCD a plazmě vyznačuje menší spotřebou energie, výraznějšími barvami, vyšším kontrastem a rychlejší odezvou, takže lépe snáší rychlé změny obrazu. Výrobci se však u této technologie stále ještě potýkají s potížemi při vývoji větších obrazovek a vysokými náklady.

Výrobu projekčních televizorů tento měsíc ukončila rovněž japonská společnost Seiko Epson. Další japonský výrobce elektroniky Hitachi se letos stáhl z trhu s projekčními televizory v Severní Americe, připomněla agentura Reuters.

Projekční televizory kdysi dominovaly trhu s plochými televizory s velkou obrazovkou. Poptávka po nich však v posledních letech klesá, protože výrobci začali nabízet levnější LCD a plazmové modely s větší obrazovkou. Sony v říjnu snížila odhad svého celoročního prodeje projekčních televizorů o 43 procent na 400.000 kusů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK