AK: Potraviny v příštím roce zdraží o 10 až 15 procent

27.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. prosince (ČTK) - Růst cen potravin bude pokračovat i v příštím roce, bude ale pravděpodobně nižší než letos. Jeho výše se bude pohybovat mezi deseti až 15 procenty, řekl dnes ČTK předseda Agrární komory ČR Jan Veleba. Nejvíce si Češi připlatí za vepřové, nejméně za pečivo a mléčné výrobky. Ceny potravin ve spotřebním koši vzrostly letos v 50. týdnu podle údajů Českého statistického úřadu meziročně o téměř 19 procent.

Vysoké tempo zdražování zastaví pokles podílu výdajů na potraviny v rozpočtech českých rodin. "Procento podílu potravin se nebude nijak výrazně měnit. A když, tak jenom o jedno dvě procenta nahoru," uvedl Veleba. V posledních deseti letech se snížil podíl potravin na výdajích českých domácností z necelých 25 procent na 16,3 procenta v roce 2006. Rozdíl mezi výdaji rodin za potraviny v Česku a v západní Evropě se tak zvýší. V Německu vydaly v roce 2006 domácnosti za potraviny 14 procent svých příjmů, v eurozóně je průměr 15,6 procenta a v USA 15 procent.

Nejvíce podraží produkty živočišné výroby, do jejichž cen se zatím nepromítlo letošní zdražení krmiv. Zvýšení cen potravin v příštím roce ovlivní i faktory, které způsobily zdražení potravin v druhé polovině letoška. Zemědělské a potravinářské firmy zaplatí více za energii, paliva i za dopravu. Od 1. ledna také přibude navýšení snížené sazby DPH z pěti na devět procent, připomněl Veleba.

Přibližně o pětinu více zaplatí Češi za vepřové maso. Téměř desetiletá stagnace odbytových cen prasat se letos podle Veleby zlomí a do cen se promítne zdražení krmných směsí přibližně o 40 procent. Ceny bude tlačit nahoru i pokles stavů prasat v evropských chovech.

Přibližně o desetinu více dají Češi za drůbeží maso a vejce, do jejichž cen se vyšší výdaje za krmiva částečně promítla již letos. Nejméně si tuzemské domácnosti příští rok připlatí u potravin, jejichž ceny se zvedly už letos; tyto potraviny nemusejí příští rok zdražit vůbec. Do této skupiny patří podle Veleby pečivo, mléko, brambory, ovoce a hovězí maso.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK