Slovak Telekom dostal pokutu půl miliardy

27.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 27. prosince (ČTK) - Přední slovenská telekomunikační společnost Slovak Telekom dostala od domácího antimonopolního úřadu (PMÚ) pokutu 525,8 milionu slovenských korun (416,2 miliardy Kč). Antimonopolní úřad dnes sdělil, že Telekom zneužil dominantní postavení na trhu tím, že v letech 2004 a 2005 nabízel bezplatné telefonování. Telekom, který provozuje pevné linky a zahrnuje rovněž mobilního operátora T-Mobile, však obvinění PMÚ odmítá a proti pokutě se odvolá.

Společnost nabídkou ztížila podnikání alternativních operátorů, uvedl PMÚ v nepravomocném rozhodnutí. Telekom v letech 2004 a 2005 nabízel bezplatné volání nebo v určitém čase umožňoval půlhodinový hovor za korunu. To podle úřadu znevýhodnilo jiné operátory, kteří musí platit Telekomu za každý hovor svého zákazníka propojovací poplatky. ST měl v minulosti monopol na pevné linky.

"Úřad konstatoval, že volné minuty, které ST poskytuje ve svých volacích programech ve spojení se službou připojení, omezují soutěž a uzavírají část trhu pro alternativní operátory, protože běžný zákazník je ekonomicky motivován tyto volné minuty využít," zdůraznil úřad.

Upozornil, že Telekom podmiňoval službu připojení na internet zakoupením balíku hlasových služeb. Firma údajně porušila i právo EU, protože tak zhoršila přístup na slovenský trh i konkurenci z jiných zemí unie.

Telekom tvrzení odmítl. "Nejnovější rozhodnutí PMÚ je založeno na metodice, která je v rozporu se zažitou praxí Evropské komise i s regulací uloženou Telekomunikačním úřadem," reagoval v prohlášení viceprezident pro strategii a regulační záležitosti firmy Pavol Kukura. PMÚ prý rozhodnutím zasahuje do kompetencí Telekomunikačního úřadu, který nezakázal vázání telefonního připojení a telefonní služby. Telekomunikační společnost také vytkla antimonopolnímu úřadu, že v odůvodnění použil tvrzení alternativního operátora, aniž posoudil jeho objektivitu.

Slovenské zákony umožnily liberalizaci na trhu pevných linek už od roku 2003. První alternativní operátoři vstoupili na tamní trh v srpnu 2005, protože ST se nedokázal dohodnout na propojení své sítě s konkurencí, která Telekomu vyčítala nevýhodné podmínky.

Rozhodnutí PMÚ uvítal alternativní operátor, společnost Slovanet. "Slovanet ještě 5. května 2006 v dopise upozornil ST, že zneužívá dominantní postavení, když váže dvě samostatné telefonní služby. Telekom na dopis neodpověděl, a neučinil tak dodnes," uvedla firma v prohlášení.

Již v roce 2005 uložil PMÚ Telekomu za zneužívaní dominantního postavení pokutu 885 milionů Sk. Tuto rekordně vysokou sankci však letos v září zrušil bratislavský krajský soud.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK