Ceny na Plodinové burze jsou o desítky procent vyšší než vloni

27.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 27. prosince (ČTK) - Ceny komodit obchodovaných na brněnské Plodinové burze jsou ke konci letošního roku o desítky procent vyšší než loni v prosinci. Největší rozdíl, nárůst o 82 procent, zaznamenali obchodníci u krmného ječmene, nejméně, o 19 procent, podražilo meziročně žito. Ceny začaly prudce růst po letní sklizni, kdy některé z nich dosáhly až dvojnásobku loňských hodnot. Koncem roku se ceny vlivem utlumení obchodování stabilizovaly čí mírně klesly. Na vývoj cen měla největší vliv situace na světovém trhu a vysoká poptávka po českých obilovinách, řekl dnes ČTK generální sekretář burzy Karel Zezula.

Ještě v červnu přitom byly ceny některých komodit nižší než na konci minulého roku. "Takový vývoj před sklizní nikdo neočekával," řekl Zezula. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby se na růstu cen v letošním roce nejvíce podílela nízká úroda obilovin v tradičních zemědělských státech Evropy, malé zásoby obilí ve světě a také stoupající výroba biopaliv.

Na rostoucí ceny obilovin a tenčící se zásoby se koncem listopadu rozhodla reagovat také Evropská komise, která navrhla zrušení dovozních cel na obilí, s výjimkou ovsa. Uvolnění cel by mělo pomoci především chovatelům, sníží se tak ceny krmných směsí. Například u chovu prasat je prodejní cena masa nižší než náklady na chov. Cla by se měla podle návrhu znovu zavést v polovině roku 2008 poté, co se trh stabilizuje. Opětovný nástup dovozních přirážek zatím ale nelze odhadnout, OECD navíc v jedné ze svých posledních studií uvedla, že ceny potravin a zemědělských surovin budou stoupat i v příštích letech a poklesu se svět jen tak nedočká.

Podle říjnového odhadu Českého statistického úřadu se letos v Česku sklidilo kolem sedmi milionů tun obilovin, což je v porovnání s loňským rokem nárůst o 10,7 procenta. "I když je letošní sklizeň obilovin o zhruba deset procent vyšší, tak je potřeba říci, že loňská sklizeň byla jedna z nejnižších v historii ČR. Také letošní výnos kolem 4,5 tuny obilovin na hektar je výrazně pod možnostmi českého zemědělství," řekl již dříve ČTK Veleba.

Vývoj cen podle něj odráží situaci na evropském i světovém trhu, kde jsou nyní nejnižší zásoby obilí od roku 1974. "Jsme součástí volného trhu, který se postupně globalizuje. Výnos u nás už nikdy nebude mít přímou souvislost s cenami a budeme se vždy přizpůsobovat situaci na trhu," podotkl Veleba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK