AK: Schodek agrárního obchodu se sníží o 10 pct

27.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. prosince (ČTK) - Český agrární zahraniční obchod skončí letos se schodkem přibližně 30 miliard korun. Vyplývá to z odhadu Zemědělského svazu ČR. Snížení schodku o tři miliardy je důsledkem zvýšeného vývozu semena řepky olejné pro výrobu biopaliv, řekl ČTK prezident Agrární komory ČR Jan Veleba.

Vývoz zemědělských a potravinářských produktů stoupne podle odhadu o pětinu na 95 miliard korun, dovoz vzroste o desetinu na 125 miliard korun.

Pozitivní výsledek má český agrární zahraniční obchod v produktech rostlinné výroby. Řepka vzrostla za první tři čtvrtletí meziročně o tři miliardy korun na kladných 2,5 miliardy korun. Díky vysokým cenám na světových trzích vzrostl ve stejném období export obilí o dvě miliardy korun na téměř 6,5 miliardy korun.

Přebytek vykázal obchod se surovým mlékem a smetanou, který stoupl za první tři čtvrtletí meziročně o 1,1 miliardy korun na více než 5,7 miliardy korun. Naopak schodek obchodu se zpracovanými mléčnými výrobky stoupl o třetinu na 2,5 miliardy korun. ČR podle odborníků vyváží surovinu a zpracované výrobky pak dováží zpět.

Negativní výsledky vykazuje české zemědělství v obchodu s masem. Nejvíce se prohloubí schodek obchodu s vepřovým, který letos podle odhadu AK přesáhne šest miliard korun. O desetinu na více než miliardu korun vzrostla za první tři čtvrtletí ztráta obchodu s hovězím, o pětinu se naopak snížil schodek v obchodu s drůbežím masem. Výsledek obchodu s živými zvířaty bude i letos kladný, nevyváží však dovoz zpracovaného masa.

"Do unie jsme vstupovali se saldem minus 25,2 miliardy korun za rok 2003. Po prvním, i když necelém roku členství jsme zaznamenali za rok 2004 rekordních 32 miliard korun, na této hranici se to ustálilo s výjimkou roku 2005, kdy jsme vyvezli za šest miliard korun přebytky obilí z tehdejší rekordní sklizně," uvedl Veleba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK