Americké akcie klesaly kvůli ekonomice a smrti Bhuttové

27.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. prosince (ČTK) - Americké akciové trhy šly dopoledne na Wall Street dolů, protože slabá zpráva o zboží dlouhodobé spotřeby zhoršila výhled dalšího ekonomického vývoje. Atentát na pákistánskou opoziční političku Bénazír Bhuttovou navíc vyvolal obavy z nestability ve světové politice.

Index Dow Jones se v poledne newyorského času snížil o 0,8 procenta na 13.440,9 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite v 18 hodin SEČ oslabil na 2702,6 bodu, také o 0,8 procenta.

Nejvíce klesaly akcie finančních služeb. Způsobil to jeden z analytiků investiční banky Goldman Sachs prohlášením, že Citigroup, Merrill Lynch a JPMorgan Chase zřejmě čekají za poslední čtvrtletí roku větší odpisy špatných investic, než se předpokládá.

Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby, například počítače či elektrické spotřebiče, vzrostly v listopadu o 0,1 procenta. Ekonomové přitom očekávali nárůst o dvě procenta. Navíc se v USA nečekaně zvýšil i týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Zprávy o smrti Bhuttové zahýbaly vedle akciového trhu i s cenami ropy a zlata. "Dlouhodobé zboží bylo slabé a poslalo trh k zemi. Titulky zpráv ale zaplavila nešťastná smrt Bénazír Bhuttové v Pákistánu," uvedl jeden z akciových dealerů. Dodal, že emise finančních institucí budou pravděpodobně klesat do konce roku, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK