Týden: Vinci kupuje majitele elektromontážní firmy Elektrotrans

30.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. prosince (ČTK) - Francouzský koncern Vinci koupil od čtveřice českých podnikatelů firmu Diproton, která je jediným vlastníkem společnosti Elektrotrans. Podnik projektuje a staví sítě velmi vysokého napětí pro provozovatele tuzemské přenosové soustavy ČEPS. Informaci přinesl časopis Týden ve vydání, které vyjde v pondělí. Hodnota transakce se podle týdeníku pohybuje v řádu stovek milionů korun.

Přitažlivost Diprotonu spočívá v dceřiné společnosti Elektrotrans, píše Týden. Elektromontážní firma s více než stovkou zaměstnanců znásobila v roce 2006 obrat na 550 milionů korun. Čistý zisk stoupl desetinásobně na 52 milionů Kč. Za prudkým loňským nárůstem stojí zahájení rekonstrukcí vedení zvláště vysokého napětí 400 kilovoltů pro státem vlastněnou společnost ČEPS. Za letošek by se měl zisk firmy pohybovat v řádu desítek milionů korun.

Firmu Diproton dosud vlastnila čtveřice podnikatelů - Jiří Jukl, Jan Svoboda, Karel Hruška a Petr Dlouhý. K dokončení obchodu a převodu peněz již nyní podle Týdne chybí jen souhlas antimonopolního úřadu.

Jeden z největších průmyslově-stavebních koncernů světa Vinci kontroluje v Česku téměř padesát společností. Vlajkovou lodí je stavební firma Stavby silnic a železnic, k těm větším patří ještě SMP CZ, Průmstav a FCC - První česká projekční a stavební. Tyto čtyři společnosti loni dohromady utržily téměř 22 miliard korun a po zdanění vydělaly přes miliardu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK