Herrmann: Tržní podíl RWE v ČR letos výrazně klesne

17.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - Podíl plynárenské skupiny RWE Transgas na trhu konečných zákazníků se bude letos pohybovat kolem 70 procent. Firma tak meziročně přijde zhruba o 11 procentních bodů tržního podílu. Řekl to generální ředitel RWE Transgas Martin Herrmann. Pokles podle něj ukazuje na to, že trh se zemním plynem se otevřel a začal fungovat.

"Je to číslo, které odpovídá našim odhadům a je v souvislosti s liberalizací naprosto logické," řekl Herrmann. Transgas počítá ztráty na desítky zákazníků; jde však především o velké odběratele s vysokou spotřebou. Firmě se naopak daří získávat tisíce nových klientů, především domácností.

"Noví zákazníci nám přibývají v souvislosti s pokračujícím stavebním boomem, s masivní výstavbou nových bytů a rodinných domů. Další nezanedbatelný potenciál skýtají tisíce nevyužívaných, tzv. mrtvých přípojek zemního plynu," uvedl Herrmann. Těch je podle propočtů ministerstva průmyslu a obchodu plná pětina z celkového počtu.

Domácnosti mohou svého dodavatele zemního plynu změnit od loňského ledna, firmy dostaly tuto možnost již o něco dříve. K jinému prodejci přešlo podle údajů Bilančního centra do konce listopadu zhruba 5900 domácností. Od otevření trhu s plynem změnilo dodavatele 68 velkoodběratelů a 454 zákazníků z kategorie střeních a maloodběratelů.

"Konkurence se primárně zaměřuje na velké zákazníky s technologicky náročnými provozy. Zatím nepředpokládáme, že by se to v letošním roce změnilo," řekl Herrmann. Do budoucna podle něj nelze vyloučit vstup dalších společností na český trh.

"Zatím jsou ale na trhu převážně aktivní společnosti, které jsou přímo napojeny na ruské producenty zemního plynu. U nich lze předpokládat jisté obchodní výhody, které vycházejí z vlastnického propojení producenta a obchodníka," řekl Herrmann.

Českým zákazníkům nyní vedle firem ze skupiny RWE dodává zemní plyn například Pražská plynárenská a bývalá Jihočeská plynárenská, která se už začlenila do koncernu E.ON. K velkým konkurentům RWE patří také firma Vemex z ruské skupiny Gazprom. Licenci na obchod s plynem má od regulátora nyní celkem 84 firem.

Společnost RWE Transgas řídí aktivity energetického koncernu RWE v České republice. Mezinárodní regionální skupina RWE ovládá v Česku celkem 21 společností, mezi než patří mj. regionální prodejci a distributoři, tranzitní společnost RWE Transgas Net a RWE Gas Storage, která se stará o podzemní zásobníky.

Skupina v současnosti chystá restrukturalizaci. Kvůli legislativním požadavkům, tzv. unbundlingu, totiž musela oddělit obchod od distribuce. Nyní chce RWE některé společnosti sloučit s cílem zlepšit procesy a řízení. "Současný stav by byl dlouhodobě neudržitelný a hlavně neefektivní. Naším cílem je opětovné vytvoření fungujícího systému energetické skupiny," uzavřel Herrmann.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK