Senát podpořil zákaz agresivních obchodních praktik

17.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - Senát schválil novelu zákona o ochraně spotřebitele, která obchodníkům zakazuje klamavé a agresivní obchodní praktiky. Norma obsahuje výčet zakázaných praktik převzatý z příslušné evropské směrnice. Novela nyní zamíří k podpisu prezidentovi. Pokud začne platit, prodejci nebudou například smět uvádět nepravdivé prohlášení, že jejich výrobky a služby vyléčí nějakou nemoc, poruchu nebo postižení.

Prodejce také nebude smět požadovat peníze za výrobky a služby, které dodal, ačkoli si je spotřebitel neobjednal.

Jako příklad agresivní praktiky uvádí zákon situaci, kdy prodejce vytváří dojem, že zákazník se nemůže odejít bez toho, aby danou věc či službu koupil. Prodejce také nebude smět vyhrožovat, že pokud si spotřebitel nabízenou věc nekoupí, ohrozí tak své podnikání, pracovní místo nebo existenci. Mezi agresivní praktiky ale nebude patřit doručování reklamních letáků a katalogů do poštovních schránek.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana (ODS) novela plní požadavek EU. "Kdybych nemusel, tak bych takový zákon nepředložil," řekl dnes senátorům. Ministr soudí, že dozorové orgány mohou mít někdy potíže při určování toho, co již je agresivní či klamavá reklama.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK