ČOI objevila 40 typů vadných prodlužovacích kabelů

17.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - Česká obchodní inspekce objevila na trhu 40 typů vadných elektrických prodlužovacích přívodů, které kvůli konstrukčním nedostatkům mohou způsobit i požár anebo přivodit lidem úraz elektrickým proudem. Různé závady inspektoři našli ve více než desetině z 381 kontrolovaných typů prodlužovacích šňůr, přičemž čtyři výrobky odborníci vyhodnotili jako velmi nebezpečné. ČOI zakázala prodej 5730 prodlužovacích přívodů v hodnotě 708.000 korun. Dovozcům či distributorům vadných prodlužovacích kabelů hrozí pokuta až 50 milionů korun.

Mluvčí ČOI Miloslava Fléglová řekla, že inspektoři při celostátní akci zaměřené na prodlužovací přívody zkontrolovali 174 distributorů včetně obchodních řetězců a specializovaných elektroprodejen, devět dovozců a jednoho výrobce těchto elektrických zařízení. "Zkontrolovali 381 typů výrobků a zjištěno bylo 40 typů vadných prodlužovacích přívodů," uvedla Fléglová.

Inspektoři zaslali do laboratoře vzorky deseti druhů prodlužovacích kabelů, které mají na domácím trhu největší zastoupení. U všech výrobků odborníci zjistili závady v technických vlastnostech a některé z nich měly i chybné značení. Čtyři prodlužovací kabely experti označili za velmi nebezpečné, u zbývajících šesti vyhodnotili riziko jako střední či nízké.

Při laboratorních zkouškách bylo podle Fléglové například zjištěno, že základní izolace ochranného vodiče prodlužovacího kabelu má nedostatečnou tloušťku a dutinky zásuvek nepruží. "Mezi další zjištěné závady patří nedostatečná odolnost kabelu v místě vstupu do přístroje proti otáčení, nedostatečná výše manžety či nesplnění požadavku na velikost činného odporu kabelu a tloušťku základní izolace vodičů," uvedla Fléglová.

Kontroly byly součástí mezinárodního projektu zaměřeného na bezpečnost prodlužovacích kabelů, do kterého se kromě Česka zapojilo také Polsko, Slovensko, Lucembursko a Belgie. "Vzhledem ke skutečnosti, že měření byla prováděna pouze v rozsahu stanoveném mezinárodním zadavatelem, lze předpokládat reálné výsledky ještě horší. S přihlédnutím k vysokému riziku ohrožení oprávněného zájmu uživatelů budou kontroly těchto výrobků opakované," podotkla Fléglová.

Podrobné informace o nebezpečných prodlužovacích kabelech spotřebitelé najdou na internetových stránkách www.coi.cz. Lidé, kteří si tyto výrobky koupili, by je podle Fléglové kvůli riziku požáru či úrazu elektrickým proudem neměli používat. "S platným dokladem o koupi mají právo obrátit se na prodávajícího s požadavkem na výměnu výrobku za bezvadný nebo na vrácení peněz," uvedla Fléglová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK