Novela omezující rizika úniků z biolihu míří ke Klausovi

17.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - Novela zákona o spotřebních daních, která má zabránit daňovým únikům při výrobě biopaliv, zejména při přimíchávání biolihu do pohonných hmot, už čeká jen na podpis prezidenta. Senát se rozhodl, že se předlohou nebude zabývat, což má v praxi stejné dopady jako schválení. Norma tak nyní míří k podpisu prezidentovi.

Horní komora novelu podpořila dva dny poté, co tak učinila sněmovna. Poslanci se kvůli tomu v úterý sešli na mimořádné schůzi. Norma umožňuje účinněji kontrolovat proces přimíchávání biolihu do pohonných hmot, což má zabránit tomu, aby z tohoto biolihu podvodníci vyráběli alkohol s tím, že výrazně ušetří na spotřebních daních, o které připraví stát.

Předloha mimo jiné snižuje sazbu spotřební daně na takzvanou směsnou naftu, tedy takovou, která obsahuje nejméně 31 procent biosložky. Toto zvýhodnění podle důvodové zprávy potvrdila Evropská komise a platit může až do 30. června 2010.

Biolíh se do benzinu přimíchává od letošního 1. ledna. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) již dříve opakovaně zdůraznil, že bez přijetí odpovídajících opatření v zákonech hrozí mimořádné daňové úniky. Podle sněmovního zpravodaje Michala Doktora (ODS), riziko úniků vzniklo kvůli tomu, že se sněmovna loni dohodla na dřívějším přimíchávání biosložek do pohonných hmot. "Ministerstvo financí tím pádem stálo v situaci, kdy bylo nutné zpřísnit některá kritéria tak, aby nedocházelo k daňovým únikům," řekl již v úterý Doktor a Českému rozhlasu.

Poslanci tento týden změnili účinnost novely z původně navrhovaného 1. února na první den v měsíci následující po dni vyhlášení ve sbírce zákonů. Doktor odhadl, že by novela mohla začít platit k 1. březnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK