Omezení stravenek přinese dle jejich vydavatelů negativní dopady

17.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - Případné zrušení daňového zvýhodnění stravenek by podle firem, které systémy stravenek provozují, mohlo odradit zaměstnavatele nadále poskytovat tuto výhodu zaměstnancům, tratit by prý mohl i státní rozpočet. Na dotaz ČTK to uvedli zástupci těchto firem s tím, že opatření by mohlo negativně ovlivnit tržby restaurací; oslovená zařízení ale velké dopady neočekávají. Novelu rušící daňové zvýhodnění stravenek chtějí do konce ledna předložit premiér Mirek Topolánek a poslanec za ODS Michal Doktor.

Stát bude na zrušení daňového zvýhodnění stravenek podle vydavatelů tratit. "Firmy zaplatí po případném zrušení daňové uznatelnosti nákladů na závodní stravování ročně na dani z příjmu pouze o 1,1 miliardy korun více. Na druhé straně ale stát přijde o 1,9 miliardy korun z DPH," řekl Radek Maršík, mluvčí největšího vydavatele stravenek v ČR Sodexho Pass.

Podle oslovených vydavatelů stravenek to přinese negativní dopady pro restaurace. "Zrušení daňové výhody stravenek bude mít tedy značný vliv na obor veřejného stravování včetně krachu menších provozovatelů, zvýšení napětí na trhu práce a prorůstání šedé ekonomiky v oboru," uvedl ředitel Accor Services CZ Roland Morizet. Daňové úlevy jsou podle něho hlavním důvodem, který vede zaměstnavatele k jejich poskytování.

Restaurace ale velkou ztrátu tržeb neočekávají. Například podle dřívějšího vyjádření řetězce rychlého občerstvení McDonald's by zrušení daňového zvýhodnění stravenek snížilo tržby nejvýše o tři až čtyři procenta. Stravenky se na příjmech firmy podílejí přibližně 15 procenty, uvedla mluvčí McDonald's Drahomíra Jiráková.

Zanedbatelné následky zrušení daňového zvýhodnění stravenek očekává polovina restaurací a obchodů, které se loni zúčastnily průzkumu společnosti STEM/MARK. Stravenky tvoří podle průzkumu asi třetinu obratu restaurací.

V negativním světle nevidí situaci ani oslovení analytici. "Zrušení daňové výhody u stravenek se zaměstnanců spíše nedotkne. Při rychlém poklesu nezaměstnanosti je dnes problematické shánět pracovní síly a vedle platu jsou benefity poskytované zaměstnanci důležitým faktorem při získávání nových pracovních sil," vysvětlil hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Pokud bude konec daňového zvýhodnění stravenek skutečně schválen, bude prý Česko jednou z mála zemí v Evropě, které neumožňuje započítávat příspěvek na stravování do nákladů. "Měl by být omezován benefit fungující v celé Evropě a většinou méně limitovaný než u nás, firmy mohou nejčastěji hradit 100 procent hodnoty stravenek," řekl ředitel Exit Group Brno Vladimír Filip.

Česká Televize v pondělí odvysílala reportáž, podle které měl největší vydavatel potravinových poukázek v Česku Sodexho Pass zaplatit za pokračující daňové zvýhodnění stravenek 100.000 eur (přibližně 2,6 milionu korun) firmě No Comment! údajně blízké vedení ODS. Premiér Topolánek ve středu na tiskové konferenci oznámil, že společně s poslancem Michalem Doktorem předloží do konce ledna novelu rušící daňové zvýhodnění stravenek.

Poskytování stravenek zaměstnancům je dosud pro firmy výhodné, protože si mohou 55 procent z jejich nominální hodnoty odečíst z daňového základu. Při nákupu potravinových poukázek platí zaměstnavatelé oslovení ČTK provozovatelům stravenkových systémů provizi tři až pět procent z jejich nominální hodnoty. Přibližně stejný podíl ze zisku, závislý na výši obratu, musí předat provozovatelům stravenek i obchodník, který platbu stravenkami přijme.

U malých obchodů a restaurací je tato provize vyšší a podle oslovených odborníků může dosahovat až deseti procent. Naopak velké prodejní řetězce platí provizi nižší, a platby stravenkami u nich proto nejsou pro provozovatele jednotlivých systémů tak výhodné. Koncem roku 2006 si kvůli tomu poukázkové firmy vymohly ukončení plateb stravenkami v tuzemských hypermarketech.

Největšími vydavateli poukazů na potraviny a služby v ČR jsou firmy Sodexho Pass, Accor Services, Cheque Dejeuner a Exit Group. Spolu s drobnými regionálními vydavateli vykazují roční obrat 13 miliard až 14 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK