České akcie oslabily na ceny z konce listopadu 2006

17.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - České akcie na pražské burze po dalších prodejích zahraničních investorů prodloužily černou sérii letošního roku a spadly již na nejnižší hodnotu za posledních více než 13 měsíců. Hlavní index trhu PX dnes ztratil 0,55 procenta na 1561,5 bodu, tedy nejnižší závěr od 30. listopadu 2006. Tržní kapitalizace předních akcií, tedy součin kurzu a počtu akcií, jen v lednu poklesla o takřka čtvrt bilionu korun, vyplynulo ze statistik burzy.

Vývoj na tuzemském akciovém trhu opět podle obchodníků řídily nálada a zprávy ze Spojených států, kde má současná globální krize na kapitálových trzích původ. Situace na pražské burze se v mnoha směrech zklidnila, na celkové posílení to ale nadále nestačilo.

"Hlavním tématem i nadále zůstává recese v USA a dopady hypoteční krize. Sledují se především výsledky velkých amerických bank a to, jak je ovlivňují špatné hypotéky," uvedl analytik společnosti Capital Partners Roman Skalický.

Největším propadákem tentokrát byly vysoce nadprůměrně obchodované akcie Komerční banky, jež ztratily 6,03 procenta na 3645 korun. Podle analytičky firmy Atlantik finanční trhy Terezy Jalůvkové akcie této banky doposud nepostihly tak silné prodeje jako konkurenční akcie, což investoři nepřehlédli.

Z dalších emisí akcie developerské skupiny Orco Property sestoupily o 2,64 procenta na 1694 korun, akcie autobazaru AAA Auto odepsaly 2,4 procenta na 32,94 koruny a akcie petrochemického holdingu Unipetrol oslabily o 1,96 procenta na 290,3 koruny.

Na rozdíl od minulých dnů ovšem u části akcií převládaly nákupní objednávky. Například akcie operátora Telefónica O2 si polepšily o 1,5 procenta na 507 korun a akcie energetické skupiny ČEZ zpevnily o 1,08 procenta na 1217 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK