Akcie na Wall Street dopoledne klesaly kvůli riziku recese

17.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. ledna (ČTK) - Akcie amerických korporací dopoledne na newyorské Wall Street klesaly. Údaje ukázaly, že v jednom z atlantických regionů Spojených států během ledna výrazně klesla aktivita ve výrobních závodech. Obavy z hospodářské recese a z kondice finančního sektoru vyvolaly na akciovém trhu také ztráty investiční banky Merrill Lynch.

Index Dow Jones se v poledne newyorského času snížil o 1,1 procenta na 12.332,1 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite v 18 hodin SEČ klesl na 2375,8 bodu se ztrátou 0,8 procenta.

Merrill Lynch & Co Inc je největší makléřská společnost na světě. Banka dnes zveřejnila výsledky hospodaření za poslední čtvrtletí minulého roku, kdy vykázala vyšší ztrátu, než se mezi ekonomy a investory očekávalo. Její emise pak v jednu chvíli klesla o šest procent na 51,79 dolaru.

Filadelfská pobočka centrální banky Fedu zveřejnila, že ve střední části atlantického pobřeží USA klesla za leden aktivita výrazněji, než se čekalo. Byl to její největší propad od ledna 2001. "Svým způsobem to trh šokovalo. V tuto chvíli tu ale lidé spíše diskutují o tom, co se do cen na trhu již promítlo a co ještě ne," citovala agentura Reuters jednoho z akciových obchodníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK