LN: Česko druhým největším vývozcem elektřiny

18.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Česká republika loni vyvezla o 16.163 gigawatthodin elektřiny více, než sama dovezla. S odvoláním na předběžné údaje správce domácí energetické soustavy ČEPS o tom informují dnešní Lidové noviny. Loňský objem takzvaného čistého vývozu byl tak jen o 52 GWh nižší než v dosud rekordním roce 2003 a zařadil Česko na druhé místo mezi evropskými vývozci elektřiny, hned za Francii, píše deník.

Zatímco v roce 2006 Česko "čistě" vyvezlo 12.691 GWh, loni se export podle LN meziročně zvýšil ještě o dalších takřka 30 procent.

"Za zvýšeným vývozem stojí především výrazný nárůst exportu směrem na Slovensko a dlouhodobý energetický deficit v celé jihovýchodní Evropě," citují mluvčí ČEPS Janu Jabůrkovou.

Za hranice mířila téměř čtvrtina celkové energetické spotřeby Česka, což odpovídá množství, které vyprodukuje jaderná elektrárna Temelín za rok a půl. Největší podíl na loňském nárůstu exportu ale měla zvýšená produkce uhelných elektráren, které meziročně zvýšily výrobu o osm procent, píšou Lidové noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK