Tržby za videohry loni v USA vyskočily na nový rekord

18.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 18. ledna (ČTK) - Tržby za videohry ve Spojených státech loni vyskočily o 43 procent na rekordních 17,94 miliardy dolarů (přes 320 miliard Kč). Projevil se tak úspěšný prodej her pro konzolu Wii od japonského Nintenda i zájem o hru Halo 3 od Microsoftu. Uvedla to průzkumová agentura NPD Group.

Prosinec byl ve Spojených státech v prodeji videoher nejsilnějším měsícem v historii. Američané během posledního loňského měsíce za hry pro herní konzoly utratili 4,82 miliardy dolarů. Meziroční nárůst tak byl 28 procent a proti listopadovým 2,63 miliardy dolarů tržby vyskočily o 83 procent.

Prodej videoher před Vánocemi v USA rostl, přestože spotřebitelé za jiné zboží utráceli méně. Slabší byl například prodej oděvů.

Obrat herního hardwaru vyskočil za celý minulý rok o 54 procent na 7,04 miliardy dolarů a celoroční tržby za software vzrostly o třetinu na 8,64 miliardy. V samotném prosinci u hardwaru tržby vzrostly o 17 procent na 1,83 miliardy a u softwaru o 36 procent na 2,37 miliardy dolarů.

"Myslím, že se odvětví za posledních pár let začalo obecně vnímat jako tradiční zábava," uvedla analytička NPD Anita Frazierová. Dodala, že videohry mají dobrý základ k dalšímu růstu do budoucna. Značnou měrou se na přijetí videoher podílí konzola Wii díky ovladači, který reaguje na přirozené pohyby ruky, například hod koulí při bowlingu či pohyb ruky s tenisovou raketou, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK