Japonské akcie na závěr týdne rostly

18.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 18. ledna (ČTK) - Japonské akcie oživily z počátečních ztrát a skončily poslední den tohoto týdne s mírným ziskem. Trhy rostly v očekávání návrhu balíku opatření na podporu klesající americké ekonomiky, který má dnes představit americký prezident George W. Bush. Index Nikkei v závěru obchodování stoupl o 0,6 procenta na 13.861,29 bodu. Během dne se index propadl až o tři procenta.

Výrobce průmyslových robotů Fanuc dopoledne prudce oslaboval, nakonec se mu však podařilo zvrátit směr vývoje a skončil se ziskem 1,9 procenta. Velké banky, jako Mitsubishi UFJ Financial Group, zmírnily své původní ztráty, protože investoři se začali více orientovat na budoucí události.

Dolar během tokijského obchodování díky oživení japonských akcií vůči jenu rostl. Růst tokijských akcií vyvolal mezi investory vyšší zájem o rizikové obchody, při kterých obchodníci využívají měny s nízkými úroky, jako je jen, k financování nákupů majetku s vyšší návratností. Zájem o tyto obchody klesá při poklesu akciových trhů a vyšší nestabilitě na trzích.

V závěru obchodování dolar vůči jenu posílil o 0,25 procenta na 107,10 JPY. Euro k jenu vzrostlo o 0,2 procenta na 156,75 JPY. Vůči dolaru se kurz eura téměř nezměnil a obchodoval se kolem 1,4640 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK