ČSÚ: Ceny pohonných hmot v týdnu převážně rostly

18.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Pohonné hmoty u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu většinou podražily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 v týdnu do pondělí 14. ledna vzrostla o 42 haléřů na 31,33 Kč/l. Motorová nafta jako jediná mírně zlevnila, cena litru klesla o dva haléře na 31,71 koruny. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Bezolovnatý benzin Special 91 s přísadou zdražil o 21 haléřů na 30,77 Kč/l. Dražší byl i litr zkapalněného plynu LPG, motoristé za něj platili o dva haléře více 16,15 koruny.

Podobný vývoj cen pohonných hmot ukázaly i pondělní údaje společnosti CCS. Podle ní byl litr Naturalu 95 na prodej průměrně za 31,03 koruny, o 18 haléřů dráž než o týden dřív. Motorová nafta naopak o pět haléřů zlevnila na 31,48 Kč/l.

V tomto týdnu ceny benzinu podle analytiků nejpravděpodobněji zůstanou na stejné úrovni, nafta by mohla mírně zlevnit. "Současné zlevňování ropy a příznivý vývoj kurzu koruny by se měly postupně promítnout do ceny benzinu. Zatím ale ještě doznívá vliv cen kolem přelomu roku," uvedl analytik Tomáš Vlk ze společnosti Patria Finance. Litr Naturalu 95 by podle něj mohl i mírně zdražit do deseti haléřů.

Analytik firmy Colosseum Petr Čermák u benzinu očekává stagnaci cen nebo mírný pokles. Směrem k růstu by podle něj ceny mohlo tlačit jen povinné přimíchávání biolihu, které platí od počátku roku. "Jediným faktorem, který by mohl působit na růst ceny, je zavádění biopaliv," uvedl Čermák.

Světové ceny ropy se ve čtvrtek ustálily pod 91 dolary za barel. Za předchozí dva dny přitom klesly o více než tři dolary kvůli obavám z hospodářské recese v USA. Ta by zřejmě snížila poptávku po ropě, protože Spojené státy jsou jejím největším spotřebitelem na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK