Běžný účet platební bilance v listopadu v přebytku 1,15 mld

18.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Běžný účet platební bilance v listopadu skončil přebytkem 1,15 miliardy korun proti říjnovému schodku 13,7 miliardy Kč. Informovala o tom Česká národní banka s tím, že výsledek je ovlivněn nárůstem u všech položek běžného účtu s výjimkou bilance výnosů. Za 11 měsíců loňského roku platební bilance, která je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, vykazuje deficit 86,5 miliardy korun. Roční úhrn běžného účtu tak vykazuje pozvolné snižování pasiva.

Obchodní bilance skončila v listopadu přebytkem 14,5 miliardy korun. V kladných číslech byla rovněž bilance služeb, její přebytek vzrostl na pět miliard korun ze 4,1 miliardy Kč v říjnu. Deficit bilance výnosů se snížil na 19 miliard korun.

Do běžných převodů centrální banka v listopadu zahrnula aktivní saldo převodů z rozpočtu EU do České republiky ve výši 3,1 miliardy Kč. Na kapitálovém účtu bylo čerpáno z rozpočtu EU celkem 3,2 miliardy korun.

Příliv kapitálu na finančním účtu v metodice ECB činil zhruba 4,3 miliardy korun. Saldo přílivu přímých investic dosáhlo 11,4 miliardy Kč, z toho saldo předpokládané výše reinvestovaného zisku bylo zhruba 10,8 miliardy korun. Příliv portfoliových investic ovlivnily zejména emise dluhopisů českým subjektem v zahraničí a odprodej části zahraničních dluhopisů z aktiv bank. Příliv přímých investic se v ročním úhrnu mírně zvyšuje, odliv portfoliových investic v ročním úhrnu se v posledních měsících stabilizoval.

Ostatní investice skončily ve schodku 3,3 miliardy korun, vlivem změny úvěrových pozic podnikového sektoru vůči zahraničí. Devizové rezervy ČNB po vyloučení kurzových rozdílů vzrostly zhruba o 8,1 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK