Kalousek: MF nepozastavilo prodej akcií ČEZ

18.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Vláda ani ministerstvo financí nerozhodlo o pozastavení prodeje balíku akcií energetické společnosti ČEZ. Nadále tak stále platí, že vláda chce prodat plánovaný sedmiprocentní balík akcií, informoval o tom ministr financí Miroslav Kalousek. Ohradil se tak vůči prohlášení náměstka ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera, který ve čtvrtek řekl, že vláda dočasně zastavila prodej akcií ČEZ.

"Jedná se nepochybně o nedorozumění, neboť prodejem akcií společnosti ČEZ je pověřeno ministerstvo financí a náměstek ministra průmyslu a obchodu nemá v tomto procesu sebemenší pravomoci," řekl Kalousek.

Žádné rozhodnutí o pozastavení prodeje akcií ČEZu nebylo podle Kalouska učiněno; ministr o něm neuvažuje ani do budoucna. "Rovněž je dosud platnou skutečností, že vláda uložila ministru financí prodat sedm procent akcií společnosti, a toto rozhodnutí nebylo změněno," dodal Kalousek.

Hüner, který je rovněž místopředsedou dozorčí energetické skupiny ČEZ, ve čtvrtek agentuře Thomson Financial řekl, že vláda dočasně zastavila prodej akcií ČEZ. Místo původně plánovaného prodeje sedmi procent ČEZ chce kabinet podle něho prodat akcie skupiny za 31 miliard Kč, tedy zhruba čtyři procenta. Akcie největší energetiky ve střední Evropě totiž loni výrazně vzrostly právě díky vyšším cenám elektřiny a zpětnému odkupu akcií ze strany společnosti ČEZ.

Stát prodává sedmiprocentní balík akcií společnosti ČEZ na základě vládního usnesení z loňského března. Podle údajů Střediska cenných papírů se dosud zbavil 1,7 procenta cenných papírů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK