Koruna oslabila na 26,20 Kč/EUR a 17,90 Kč/USD

18.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Česká měna dopoledne potvrzuje sestup z rekordních kurzů z počátku týdne, údaje ČNB o překvapivě mírném přebytku bilance běžného účtu na ni neměly prakticky žádný vliv. K euru se koruna obchodovala kolem 26,20 Kč/EUR, vůči dolaru na 17,90 Kč/USD.

"Společně s korunou dnes oslabuje zlotý, avšak celkově není vývoj v regionu jednoznačný. Proti středoevropským měnám včetně koruny hovoří odolnost dolaru vůči nepříznivým zprávám a také obnovené výprodeje na akciových trzích ve světě," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Dolar ignoruje obavy z recese a očekávání výrazného snížení sazeb, které podporují data z americké ekonomiky i slova šéfa americké centrální banky Fed Bena Bernankeho. Dopoledne americká měna proti euru posílila na 1,4635 USD/EUR.

Americké akcie ve čtvrtek oslabily a index širšího trhu S&P 500 klesl nejníže za 15 měsíců. Trh znejistěly také výsledky investiční banky Merrill Lynch a vystoupení Bernankeho v Kongresu. Před zákonodárci zopakoval nepříznivé hodnocení hospodářské situace a ujistil, že Fed je připraven razantně zasáhnout, aby ekonomiku podpořil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK