Akcie na burze dopoledne ztrácely

18.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Tuzemské akcie dopoledne na pražské burze pod tlakem zahraničních investorů nadále ztrácely půdu pod nohama a prohlubovaly více než 13měsíční minimum. V době vrcholících prodejů trh oslaboval o takřka čtyři procenta a akcie Komerční banky byly slabší o více než osm procent. Poté se sestup zmírnil a před 11:30 byl hlavní index PX na hodnotě 1525,7 bodu, což znamenalo pokles o 2,29 procenta, vyplývalo z výsledků burzy.

Akcie na kapitálových trzích stahoval podle obchodníků dolů hlavně strach z vývoje největší ekonomiky světa, Spojených států. Akcie amerických korporací výrazně klesly, když nové obavy z hospodářské recese v USA vyvolala zpráva o poklesu regionální aktivity ve zpracovatelském průmyslu. Trh znejistěly také výsledky investiční banky Merrill Lynch.

Akcie Komerční banky se obchodovaly i při ceně kolem 3350 korun, což makléř společnosti Patria Finance Ronald Schubert označil za neuvěřitelnou hodnotu. Poté se akcie Komerční banky zvedly a před polednem ztrácely 4,7 procenta na 3474 korun. Akcie banky Erste krátkodobě oslabily pod 1000 korun, následně mírně ožily a pohybovaly se kolem 1020 korun, tedy se ztrátou 3,1 procenta.

Okolní burzy měly přitom mnohem lepší výkonnost. Index polských akcií WIG klesl o zhruba procento a indikátor maďarské burzy BUX dokonce posiloval.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK