Francouzi a Němci chtějí energetické giganty štěpit jinak než EK

18.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. ledna (zpravodaj ČTK) - Francouzi a Němci přišli s vlastním návrhem na štěpení (unbundling) energetických gigantů, které v rámci liberalizace energetického trhu navrhuje Evropská komise. V podání Paříže a Berlína již nejde o majetkové oddělení rozvodných sítí od výroby. Právě proto má návrh podle Evropské komise jen velmi malou šanci uspět.

"Rozvodné sítě by měly být vlastněny operátorem rozvodných sítí (TSO)," cituje z návrhu internetový server EUobserver. Operátor by ovšem mohl patřit vlastníkům výroby a mohli by na něj mít určitý vliv. Energetická společnost by se tak sice rozdělila a obě firmy by měly jinou politiku a nesměly by například sdílet nebo si půjčovat personál, majetkově by ovšem zůstaly propojené.

"Pokud tato varianta obsahuje zachování principu soukromého vlastnictví, mohla by být pro energetické koncerny zajímavá," řekl mluvčí největší tuzemské plynárenské společnosti RWE Trangas, které se návrhy komise přímo dotýkají. "Očekávali jsme, že takový kompromis bude představen," dodal Chalupský.

Francouzsko-německá představa jde přímo proti návrhům Bruselu. Podle komise existují dva způsoby, jak takzvaného unbundlingu, tedy rozštěpení, dosáhnout. V podstatě by to znamenalo, že Transgas či například EDF ve Francii by musela odprodat přenosovou soustavu, anebo se rozdělit na dvě naprosto nezávislé společnosti, které nejsou nijak majetkově propojené.

RWE již dříve odmítla návrhy Evropské komise, jejichž cílem je snaha o rozbití evropských energetických společnosti. "Trváme na tom, že vyvlastnění soukromého majetku, a především naprostá ztráta kontroly nad ním je i při aplikaci návrhu nezávislého operátora ISO nebezpečné," řekl ČTK před nedávnem generální ředitel RWE Trangas Martin Herrmann.

Představa o zřízení nezávislého systémového operátora (ISO), který by spravoval přenosovou soustavu, Francouzům ani Němcům nevyhovuje. Firma by totiž nad celou soustavou ztratila kontrolu, byť by na "papíře" zůstala jejím majetkem. Tento návrh se sice blíží TSO, ale stále má k němu poměrně daleko, protože neexistují dostatečné záruky, že by operátor, jehož navrhují Paříž a Berlín, byl dostatečně nezávislý.

"Obávám se, že efekt vlastnického unbundlingu by pro české plynárenství, kde je hlavním zdrojem ruský plyn, nebyl takový, jak Evropská komise očekává," řekl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský. Rozštěpení by pouze vyvolalo dodatečné náklady, které by se promítly do konečných cen.

Tuzemské elektroenergetiky se na rozdíl od plynu návrh naopak vůbec nedotýká, protože Česko již přenos elektřiny vydělilo do samostatné společnosti ČEPS.

Německo ani Francie se s návrhem komise nehodlají smířit. Podle nejmenovaného německého diplomata, kterého opět cituje EUobserver, Brusel zašel "příliš daleko". "Vlastnická struktura by měla být odlišná," doplnil. Ke kritikům unbundlingu se řadí ještě Rakušané, Bulhaři, Kypr, Řecko, Lotyšsko, Lucembursko a Slovensko. Pokud prý Francouzi a Němci nezískají alespoň jejich podporu, svůj návrh nakonec oficiálně nezveřejní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK