Deza zaplatila Unipetrolu za podíly ve dvou firmách 1,18 mld. Kč

18.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Petrochemická společnost Unipetrol prodala své podíly ve firmách Agrobohemie a Synthesia společnosti Deza ze skupiny Agrofert celkem za 1,183 miliardy korun. ČTK o tom informovala mluvčí Unipetrolu Michaela Lagronová. Unipetrol se zbavil padesátiprocentního podílu v Agrobohemii a prodal rovněž 38,79 procenta akcií společnosti Synthesia.

Za 47.000 akcií Agrobohemie zaplatila Deza 503 milionů korun, za podíl ve společnosti Syntesia pak 680 milionů korun, uvedla Lagronová. Agrofert se koupí poloviny Agrobohemie stal jejím jediným vlastníkem. Spojení již minulý týden posvětil i antimonopolní úřad.

Unipetrol a Deza se na převodu akciových podílů dohodly loni v říjnu. Obě firmy tehdy uzavřely mimosoudní dohodu na ukončení vzájemných sporů, jejíž součástí byl i prodej akcií obou společností za tržní cenu. Deza se rovněž zavázala vzít zpět žaloby, které kvůli prodeji akciových podílů na Unipetrol v minulosti podala.

Unipetrol a Deza totiž uzavřely v letech 2000 a 2001 smlouvy o budoucím prodeji akcií společností Agrobohemie a Synthesie (dříve Aliachem). Bylo v nich mj. sjednáno právo Unipetrolu nebo Dezy požádat druhou stranu o uzavření smlouvy o koupi akcií v případě významné změny vlastnické struktury.

V roce 2005 vyzvala Deza Unipetrol, který mezi tím koupil polský koncern PKN Orlen, k uzavření smluv o koupi akcií podle dříve podepsaných dohod. Polský koncern ale prohlásil, že od smluv ustupuje; podle názoru představenstva trpěly smlouvy o koupi akcií právními vadami. Agrofert označil odstoupení od smluv za neúčinné a podal proti společnosti Unipetrol u Městského soudu v Praze dvě žaloby.

Agrofert i Unipetrol patří mezi největší holdingy na českém trhu. Petrochemická skupina Unipetrol předloni vykázala výnosy 95 miliard korun a čistý zisk 1,6 miliardy. Konsolidované tržby Agrofertu za rok 2006 činily 72 miliard Kč, zisk dosáhl 3,8 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK