Pražská burza přes drtivé prodeje poprvé v týdnu neklesla

18.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Pražská burza dnes poprvé v týdnu neztrácela. Dopoledne ještě akciový trh kvůli zahraničním prodejcům a celkové nervozitě odepisoval drtivá téměř čtyři procenta, ale návrat na ceny hluboko z předloňského podzimu již nenechal kupce chladnými. Hlavní akciový index PX nakonec uzavřel silnější o nepatrných 0,01 procenta na 1561,7 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Na domácím akciovém trhu se podle obchodníků nadále odrážely obavy zahraničních investorů, kteří dlouhodobě tvoří zhruba tři čtvrtiny obchodů, z recese v největší světové ekonomice Spojených státech a úprk z méně rozvinutých trhů. V Česku byly prodeje mnohem silnější než v okolních zemích.

Akcie Komerční banky se pod tíhou objednávek v úvodních hodinách propadly až na 3350 korun, což představovalo více než osmiprocentní pokles, Erste Bank na 990 korun a chemického holdingu Unipetrol na 275 korun. "Masakr na pražské burze vyvolali zahraniční prodejci na Komerční bance," uvedla analytička firmy Atlantik finanční trhy Tereza Jalůvková.

Výsledný obrázek tak truchlivý nebyl, k čemuž výrazně pomohlo oživení na vyspělých zahraničních burzách. Akcie Unipetrolu tak sestoupily o 2,31 procenta na 283,6 koruny a Komerční banky o 2,06 procenta na 3570 korun a akcie Erste již dokázaly vydělat 0,57 procenta na 1059 korun.

Akcie realitní a developerské firmy ECM vyrostly o 4,81 procenta na 805,5 koruny, i tak ale zůstaly se zhruba třetinovým propadem s náskokem nejhorší letošní investicí. Podobně se dařilo i akciím společnosti Philip Morris, jež zpevnily o 4,4 procenta na 7125 korun. Analytici firem Patria/KBC zvýšili akciím Philip Morris investiční doporučení na stupeň "koupit" z neutrálního "držet".

Akcie energetické skupiny ČEZ si polepšily o 1,23 procenta na 1232 korun podpořené i navýšením cílové ceny od analytiků společnosti Merrill Lynch na 1491 korun z předchozí hodnoty 1415 korun při ponechání doporučení "koupit".

Celkový objem v obchodním systému pro nejlepší akcie SPAD činil 6,9 miliardy korun a o více než polovinu tím převýšil denní průměr za posledních 12 měsíců. Akcií ČEZ změnilo majitele za 2,4 miliardy korun a Komerční banky za 1,9 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK