České akcie v týdnu umazaly zbytek zisků z celého roku 2007

18.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - České akcie v uplynulém týdnu pokračovaly na pražské burze málokdy vídanou rychlostí v poklesu. Prodeje hlavně zahraničních investorů tak připravily trh i o zbytek výdělků získaných za celý loňský rok. Podle indexu PX klesly ceny nejlepších domácích akcií o dalších 5,77 procenta na 1561,7 bodu a rozšířily letošní ztrátu na 14 procent, vyplynulo z výsledků burzy.

Tržní hodnota akcií, tedy součin cen a počtu akcií v emisích jednotlivých podniků zahrnutých v indexu, se od konce loňského roku snížila o takřka čtvrt bilionu korun. Například cena největší firmy na trhu, energetické skupiny ČEZ, v lednu klesla asi o 85 miliard korun.

Trh opětovně trpěl kvůli ztrátám akcií ve Spojených státech, které se lavinovitě šířily na ostatní trhy světa. Investoři si prodáváním jistili své výnosy, protože případný přechod největší světové ekonomiky do recese byl mohl znamenat další sestupy akcií. "Tuzemské akcie se plně svezly s výprodeji všude ve světě. Klíčem k dalšímu vývoji je to, zda recese v Americe bude, nebo ne," shrnul analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Přes celkově špatný vývoj přinesl týden i pár lepších zpráv. Dnes akcie neklesaly, což mohlo znamenat nalezení dna, i kdyby jen krátkodobého. Objevilo se také několik nových nákupních doporučení, například k akciím ČEZ a Philip Morris. Odborníci ale poukazovali, že o dalším směru burz stejně rozhodne z výše uvedených důvodů vývoj v USA. "Pravděpodobnost recese je nyní 40 procent. Jsme opatrnými optimisty. Každopádně, pravděpodobnost recese za poslední půlrok narostla," doplnil Michl.

Propadákem týdne byly tentokrát akcie Komerční banky, jež přišly o 13,5 procenta na 3570 korun. Prodávající nadále vyhledávali akcie realitní a developerské skupiny ECM, což dosvědčovalo oslabení o 10,8 procenta na 805,5 koruny. O devět procent si svorně pohoršily akcie autobazaru AAA Auto a chemické skupiny Unipetrol; v prvním případě na 31,75 koruny a ve druhém na 283,6 koruny.

Investování do českých akcií ovšem přinášelo i výdělky, byť jen mírné. Příkladem byly akcie farmaceutické společnosti Zentiva, které si polepšily o 0,9 procenta na 908,5 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK