Tisk: Rusku hrozí nedostatek zemního plynu

18.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 18. ledna (ČTK) - Rusku údajně hrozí nedostatek zemního plynu, ačkoli má pod zemí největší zásoby této suroviny na světě. Některé těžební projekty se totiž blíží ke konci a investice ruského plynárenského gigantu Gazprom do domácí produkce jsou nedostatečné. Informoval o tom německý list Süddeutsche Zeitung s odvoláním na studie Mezinárodní agentury pro energii (IEA) a další materiály.

Nedostatek plynu v Rusku by mohl způsobit problémy evropským odběratelům. Dodávky Gazpromu pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby plynu v Evropě. Gazprom, jenž má monopol na vývoz plynu z Ruska, podle názoru IEA chybně investuje v zahraničí a vynakládá málo peněz na rozvoj domácích nalezišť a plynovodů, píše Süddeutsche Zeitung.

Společnost Gazprom je důležitým dodavatelem zemního plynu i do České republiky, která dovozem z Ruska kryje více než 80 procent spotřeby suroviny. Většina plynu, jejž Gazprom do Česka dodává, proudí přes bývalý monopol RWE Transgas. Loni Gazprom podepsal dlouhodobou smlouvu o dodávkách plynu na český trh také se společností Vemex.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK