RM-Systém chce zůstat trhem drobných investorů

20.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. ledna (ČTK) - Mimoburzovní organizátor obchodů s cennými papíry RM-Systém chce i po změně zákona o podnikání na kapitálovém trhu, který mimo jiné odstraňuje monopoly burz, zůstat trhem především pro drobné investory. Přínos nové legislativy, ve finančním prostředí známé pod zkratkou MiFID, vidí RM-Systém především v odbourání umělých konkurenčních bariér mezi organizátory. Pro ČTK to uvedl provozní ředitel RM-Systému David Hybeš.

"Konečně se můžeme stát rovnocenným regulovaným trhem - burzou cenných papírů - se všemi marketingovými i obchodními výhodami, které z toho plynou," zdůraznil.

RM-Systém má přes loňské výrazné zvýšení obchodů na takřka osm miliard korun na tuzemském trhu mizivý, zhruba procentní, podíl. Jeho služeb ale využívají desetitisíce drobných investorů. "Naše strategické zaměření nejvýhodnějšího trhu pro střední a drobné investory chceme rozhodně zachovat," potvrdil. Široké veřejné povědomí RM-Systému dokonce v minulosti přineslo spíše kuriózní vítězství v anketě obchodník s cennými papíry - jeho služby totiž RM-Systém nikdy neprovozoval.

Přizpůsobení novým předpisům, které schválila vláda a čeká se ještě na hlasování poslanců, senátorů a podpis prezidenta, bude pro RM-Systém znamenat investiční i provozní náklady, které se zřejmě vrátí až po několika letech. "Naší výhodou ale je, že budeme budovat nový informační systém, který si rovnou můžeme uzpůsobit novým požadavků MiFID," poukázal.

Pro celý kapitálový trh může MiFID dále přinést omezení přístupu na trh pod rouškou sporné ochrany investorů a předpokládané zúžení účastníků trhu, zejména obchodníků s cennými papíry. "Případná koncentrace poskytování služeb na méně subjektů bude mít negativní dopad na konkurenční prostředí a ceny poskytovaných služeb a v konečném důsledku i na ekonomiku," uzavřel.

Novou evropskou směrnici o trzích finančních nástrojů MiFID schválil kabinet ve středu. Pro fungování českého kapitálového trhu jde o nejzásadnější změny za posledních deset let. Účinnost schválené normy předpokládá MF od poloviny letošního roku. V Evropské unii vstoupila směrnice v platnost od loňského listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK