GM a Toyota pracují na superlevných modelech

20.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 20. ledna (ČTK) - Přední světové automobilky General Motors a Toyota Motor pracují na superlevných modelech pro rozvíjející se trhy. Automobily by se měly podobat vozu Nano, který letos začne indická společnost Tata Motors prodávat za 100.000 rupií (zhruba 45.000 Kč). Uvedli to představitelé firem na autosalonu v Detroitu.

"Je zde obrovský trh pro levná vozidla," řekl prezident Toyoty Kacuaki Watanabe. Dodal, že superlevný model bude muset splňovat podnikové normy pro kvalitu. Upozornil však, že výroba vozu, jehož cena by byla srovnatelná s modelem Nano, by mohla být obtížná.

GM již v rámci čínského společného podniku vyrábí automobil, jehož cena činí pouhých 3500 dolarů (přibližně 63.000 Kč). Podle viceprezidenta GM Jima Queena by firma mohla přijít s automobilem cenově srovnatelným s modelem Nano, ale nejprve musí lépe prostudovat obchodní aspekty takovéhoto vozu, napsala agentura AP.

Společnost Tata představila svůj superlevný osobní vůz Nano tento měsíc na autosalonu v Dillí. Model Nano by měl být pro masový automobilismus v Indii podobným impulzem jako Volkswagen Brouk nebo Fiaty 500 a 600 v poválečné Evropě. Nano je čtyřdveřový a čtyřsedadlový hatchback, jehož základní verze bude mít motor o obsahu 624 kubických centimetrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK