Jednání ČEZ o koupi MUS prý ztroskotala kvůli Tykačovi

20.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. ledna (ČTK) - Jednání energetické společnosti ČEZ o koupi Mostecké uhelné společnosti na konci loňského roku ztroskotala kvůli požadavkům finančníka Pavla Tykače. Tykač, který má v MUS 49 procent, požadoval za svůj podíl 20 miliard korun. Uvádí to ve svém pondělním vydání časopis Týden s odvoláním na zdroj z vedení společnosti ČEZ.

Tykač před třemi lety koupil svůj podíl v MUS za polovinu. ČEZ byl podle dřívějších informací ochoten za celou uhelnou společnost zaplatit 28 miliard korun a svou nabídku nechce zvýšit.

Podle Týdne je prý Tykačův požadavek logický. Jeho vizí je výstavba elektrárny v blízkosti mosteckých hnědouhelných dolů společně s partnerem z energetiky. Podílel by se tak na ziscích nového zdroje. Pokud by se měl cíle vzdát, potom jen za velkou finanční sumu.

ČEZ si chce koupí Mostecké uhelné zajistit přísun uhlí aby mohl začít stavět novou uhelnou elektrárnu v Počeradech. Firma má přitom zájem zejména o důl Vršany, kde jsou zásoby uhlí nejméně do roku 2058. Druhý důl ČSA má při zachování stávajících územních limitů uhlí jen do roku 2017.

MUS vlastní Czech Coal N.V. registrovaná v Nizozemsku, kterou kontrolují podnikatelé Antonín Koláček, Luboš Měkota, Petr Pudil a Vasil Bobela. Devětačtyřicetiprocentní podíl vlastní kyperská společnost Indoverse Czech Coal Investments podnikatele Pavla Tykače.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK