Tokijská burza na dvouletém minimu

21.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. ledna (ČTK) - Japonský akciový trh zahájil týden propadem o téměř čtyři procenta na nejnižší úroveň za více než dva roky. Investoři se zbavovali akcií v obavách z recese americké ekonomiky. Na trzích je znát zklamání z návrhu Bílého domu na podporu ekonomiky, který podle názoru mnohých nebude stačit k odvrácení recese.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 3,9 procenta na 13.325,94 bodu. Ocitl se tak nejníže od 25. října 2006. Také širší index TOPIX spadl o 3,6 procenta.

Americký prezident George Bush předložil v pátek balík daňových úlev a dalších opatření v hodnotě zhruba 145 miliard dolarů, aby zabránil slábnoucí ekonomice v propadu do recese. Americké akcie na to reagovaly poklesem jen o zhruba půl procenta.

V Tokiu se však dnes investoři začali hromadně zbavovat bankovních akcií a akcií nejvýznamnějších firem. Zčásti byl pokles tak hluboký proto, že v pátek japonské akcie v předzvěsti podpůrného balíku v USA příliš rostly, takže po zklamání na Wall Street přišel nyní výprodej, řekl agentuře Reuters Masajoši Okamoto z makléřské firmy Jujiya Securities.

Na devizovém trhu všeobecně zpevňoval dolar, který se dostal k euru na měsíční maximum. Rozšířily se totiž obavy, že jiné světové ekonomiky včetně eurozóny nebudou schopny americkou recesi vzdorovat a rovněž oslabí. Dolar si svůj pokles v očekávání ekonomického útlumu zažil již loni, kdy vůči němu jiné světové měny vesměs rostly. Nyní tak začíná klesat euro, které tlačí dolů rozmáhající se přesvědčení, že eurozóna pod vlivem recese v USA zeslábne více, než se čekalo.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru zpevnil na 1,4538 USD z pátečního závěru 1,4613 USD a dostal se nejvýše od konce prosince. K jenu posílil na 106,70 JPY z předchozích 106,60 JPY; euro vůči japonské měně oslabilo na 155,10 JPY z pátečních 155,83 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK