Ahold v Q4 zvedl tržby díky situaci v Evropě

25.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Maloobchodní skupina Ahold <AHLN.AS> v pátek vykázala nečekaný nárůst tržeb za čtvrtý kvartál. Pomohla jí příznivá situace na trzích v...

...Evropě, jež neutralizovala těsnější podmínky ve Spojených státech.

Akcie nizozemské firmy stoupaly o 4,5 procenta poté, co oznámila, že tržby za čtvrté čtvrtletí vzrostly na 6,61 miliardy eur ze 6,6 miliardy před rokem. Analytici oslovení v průzkumu firmy Reuters Estimates čekali v průměru výsledek 6,46 miliardy.

Při konstantních směnných kursech tržby stouply o 6,5 procenta.

Ahold zopakoval, že probíhající reorganizace sítě ve Spojených státech bude dál zasahovat marže.

"Čísla jsou velmi dobrá. Důležité je, že momentum ve Spojených státech je dobré," řekl Richard Withagen, analytik u firmy SNS Securities.

Světová sedmička na poli maloobchodu s potravinami podle tržeb uvedla, že za loňský rok očekává provozní marži při horní hranici rozpětí 4,0 až 4,5 procenta. Firma zveřejní roční výsledky 6.března.

Ahold zahájil v září 2006 dvouletý program změn u svého hlavního amerického řetězce, jenž zahrnuje snižování cen, více značkových dodavatelů a pestřejší sortiment. V říjnu loňského roku firma oznámila, že během tří let vylepší 100 obchodů sítě Giant Food.

Ahold vlastní nejrozsáhlejší síť supermarketů v Nizozemsku Albert Heijn, ale 60 procent obratu vytváří ve Spojených státech. V Česku provozuje řetězce Albert a Hypernova.

[AMSTERDAM/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK