Koruna oslabila na 25,91 Kč/EUR a 17,64 Kč/USD

25.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. ledna (ČTK) - Koruna během odpoledne k euru i dolaru oslabovala. V 17:00 se k euru obchodovala na 25,91 Kč/EUR, o čtyři haléře slabší než dopoledne. K dolaru oslabila o osm haléřů na 17,64 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka česká měna profitovala z nečekaného snížení dolarových úrokových sazeb a oslabování americké měny. "Závěr týdne přinesl částečnou korekci. Zatímco během prvních hodin dnešní seance koruna testovala 25,80 CZK/EUR, v odpoledních hodinách se již obchodovala za ceny kolem 25,90 CZK/EUR," uvedl Vejmělek.

Podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové je kurz koruny jedním z ukazatelů, že se situace na světových trzích pozvolna stabilizuje. "Pro nejbližší období již žádný skutečně výraznější pohyb koruny k euru nečekáme," uvedla Šichtařová.

Za klíčové považuje Vejmělek středeční zasedání nejvyššího orgánu americké centrální banky a další data z americké ekonomiky - HDP za 4. čtvrtletí loňského roku, data z trhu práce, z trhu realit a index spotřebitelské důvěry.

Dolar k euru během odpoledne posílil na 1,469 USD/EUR. "Zde však stále ještě hrozí, že můžeme v dohledné době vidět dolar spadnout až na 1,500 USD/EUR," podotkla Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK