Loňská výroba medu 8467 tun byla druhá nejvyšší od r. 1993

27.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. ledna (ČTK) - Domácí produkce medu loni klesla meziročně o 600 tun na 8467 tun, přesto je druhou nejvyšší od vzniku Česka. Podle tajemníka Českého svazu včelařů (ČSV) Miloslava Peroutky se v průměru roční výnos v ČR pohybuje kolem 7000 tun. Rok 2007 nebyl pro včelaře špatný, nevyrovnal se však příznivému a teplému předchozímu roku, uvedl.

Včelaři loni zazimovali zhruba 520.000 včelstev, o 5000 méně než v předchozím roce. Výhled do letošního roku pro včelaře tak optimistický není. "V důsledku špatného počasí ubude asi polovina včelstev, v některých oblastech budou ztráty i stoprocentní," řekl Peroutka. Nejhůře na tom podle něho budou některé oblasti Středočeského kraje - Příbramsko, Benešovsko a Berounsko.

Očekávaný pokles počtu včelstev se odrazí v letošní výrobě medu, která se sníží v řádu tisíců tun. "Může být až o polovinu nižší než letos, nepřijde-li mimořádně dobré počasí," uvedl Peroutka.

V současnosti může podle informací ČSV na pultech obchodů kilogram kvalitního nektarového medu přijít asi na 100 až 110 korun a medovicového (tmavého) na 120 až 140 korun. Spotřebitelské ceny se dlouhodobě příliš nemění, výrazně by je neměl ovlivnit ani očekávaný letošní pokles produkce. "Obchodní řetězce se budou cenu snažit udržet dovozy levného nekvalitního medu ze zahraničí," řekl Peroutka.

S výkupními cenami medu ale producenti podle Peroutky moc spokojeni nejsou. Za kilogram nektarového medu loni dostávali zhruba kolem 30 korun a za tmavý med do 40 korun. Trh je otevřen dovozům a obchodníci toho využívají ke stlačování cen, uvedl. Včelaři z loňské produkce dodali výkupům necelou čtvrtinu a většinu si nechali pro přímý prodej zákazníkům.

Spotřeba medu se v Česku podle svazu včelařů pohybuje kolem 0,7 kilogramu na osobu ročně a podle údajů ČSV každoročně mírně stoupá spolu se stoupající kupní silou obyvatelstva. Například ve Švýcarsku je to 1,4 kilogramu.

ČSV sdružuje zhruba 97 procent českých včelařů. V Česku chovatelů včel každoročně ubývá, loni jich bylo necelých 47.000, o 700 méně než v předešlém roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK